ישראל, היא מהמדינות הבודדות בהן קיימת רפואה מונעת ומעקב התפתחותי מגיל אפס ועד גיל 6 שנים הנעשה בתחנות טיפת חלב. למעשה זהו השירות הראשון שפוגשות משפחות צעירות, אשר מלווה אותם, במקצועיות, במגוון נושאים כגון מניעת מחלות זיהומיות באמצעות מתן חיסונים. גילוי מוקדם של בעיות בריאות באמצעות בדיקות שגרתיות. הדרכה, יעוץ והכוונה לבדיקות נוספות על-פי הנדרש. והדרכה לאורח חיים בריא ובטוח.
מי שהטיבו לזהות את הפוטנציאל הגדול במפגשים הללו, הם צוות של מרפאת עיניים ילדים בניהול ד"ר מוסטובוי דינה ואופטומטריסטית ילדים יוליה נייאזוב מטעם בית חולים ברזילי, שיחד עם לשכת הבריאות של בית חולים ברזילי הובילו פיילוט חדשני בשדרות.
ד"ר דינה מוסטובוי, רופאת עיניים ילדים בכירה במרכז הרפואי ברזילי, פותחת צוהר לסיבה להולדת המיזם: "החודשים הראשונים לחיים הם תקופה קריטית במיוחד בהיבט התפתחות תקינה של הראייה. חוש הראיה חיוני להתפתחותו התקינה של התינוק הן מבחינה גופנית ותנועתית והן מבחינה נפשית ורגשית. בשלב הראשוני המוח זקוק לתמונה חדה וברורה שמועברת אליו משתי העיניים. אם המוח לא מקבל תמונה ברורה מאחת העיניים, העין הזאת לא תפתח יכולת ראייה תקינה ותישאר עצלה. גורם העלול לגרום לעין עצלה הוא פזילה משמעותית אותה ניתן לזהות לעיתים רבות, אולם את יתר המצבים ניתן לזהות רק בבדיקת עיניים מלאה. הקושי העיקרי הוא בעצם הגילוי, מאחר ובשונה ממה שמקובל לחשוב, תינוקות בדרך כלל לא מתלוננים על לקות בראייה. הם לומדים להסתגל ולהתעלם מהעין שרואה הרבה פחות, ומסתדרים היטב עם עין אחת".
כך, שלולא בדיקה ע"י גורם מקצועי תתכן פגיעה בראייה שאם לא תאובחן בזמן עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך ולכן נדרשת בדיקה כדי לגלות עין עצלה. טיפול בעין עצלה מצריך גילוי ואבחון של ההפרעה בגילאים צעירים, כאשר המוח מסוגל עדיין לפתח מחדש את יכולת הראייה.
בשנה שעברה נפתחה מרפאת עיניים לילדים, בהנהלת ד"ר דינה מוסטובוי – מומחית למחלות עיניים ילדים ומנתחת במרכז הרפואי ברזילי. המרפאה מיועדת לילדים – גילאי לידה ועד 18ומצוידת במיטב הטכנולוגיות. המרפאה החדשה מאופיינת בגישה ייחודית לילדים, ולכן עוצבה בהתאם בכדי להעניק מענה מקיף ומקצועי, לכל סוגיות בעיות העיניים בקרב ילדים, באווירה נעימה ונוחה.
עין עצלה היא מצב הניתן לטיפול, ובאמצעות הטיפול הראייה עשויה להשתפר באופן משמעותי. למעשה, הפיילוט שבוצע על מאות תינוקות בגילאי חצי שנה עד שנה נולד מתוך צורך לאבחן בעיות ראייה אחרת כמו רוחק ראייה גבוה בשתי עיניים, אסטיגמציה (צילינדר), קוצר ראייה גבוה, בעיות האנטמויות המולדות של גלגל העין ומבקש להדהד את המסר כי ככל שהאבחון מוקדם יותר, תהיה דרגת העצלות נמוכה יותר וסיכויי הצלחת הטיפול גבוהים יותר. במידה ואותרה בעיית עיניים יש אפשרות להתאים משקפיים לילד כבר בחודשי חייו הראשונים, והוא יתרגל אליהם ללא קושי. בדיקות הסקר בגילאים מוקדמים מאפשרים לאבחן בעיה מולדת של קרנית, רשתית, עדשה, לאחן ולטפל בסוגים שונים של הפזילות ולפעמים לאבחן מחלות אחרות דרך העיניים "ככל שנטיב לזהות ולאבחן את הפגיעה בראייה – כך ייטב. בעיות עיניים שונות יש לתקן מוקדם ככל האפשר. בגילאים צעירים התיקון הוא יחסית קל. כאשר חלון ההזדמנויות הולך ומצטמצם, כאשר מעבר לגיל 9-10 הדבר הוא בלתי אפשרי".
מחקרים מראים כי השכיחות של עין עצלה (Amblyopia) היא כ-4% מהאוכלוסייה, המאותרים כבעלי פגיעה בהתפתחות התקינה המאופיינת בעין הקולטת תמונה לא ממוקדת או מטושטשת לאורך זמן ואט אט הופכת ל"עצלה". הבשורות הטובות הן שאבחון מוקדם, במקרה זה ע"י בדיקת פשוטה במרפאת טיפת חלב בעיר שדרות ע"י אופטומטריסטית ילדים בכירה – יוליה נייאזוב., מוביל לטיפול מיידי מה שמאפשר להגיע למצב בו הילד חוזר לראות באופן תקין. באם התינוקות הללו לא היו מאובחנים בזמן, אזי המוח שלהם עם הזמן היה מפסיק "להתייחס" לעין המטושטשת, והראייה שלהם הייתה נפגעת עוד יותר. כך שבתקופה הקריטית להתפתחות הראייה, לא הייתה מתקיימת התפתחות תקינה של ראייה בעין אחת או בשתיהן.
במהלך הפיילוט שנמשך כחצי שנה ובו השתתפו 520 תינוקות בגילאי חצי שנה עד שנה אובחנו תחילה ע"י בדיקה פשוטה עם אבזור מתאים לאבחון ראשוני בתחנת טיפת חלב. למעשה הגעה יזומה של הצוות לטיפות החלב, נועדה בעיקר כדי להקל על ההורים ולמנוע "איבוד ההגעה" מכיוון שעדיין לא קיימת מודעות עמוקה לגילוי מוקדם של בעיות עיניים. באם התגלה חשד, הללו הופנו לד״ר דינה מוסטובוי, רופאת עיניים ילדים בכירה במרכז הרפואי ברזילי שהגיעה אחת לחודש למוקדי טיפת חלב לאבחון מעמיק של בעיות וליקויים שונים כגון פזילה, בעיה בתנועתיות העיניים, צניחת עפעף, קוצר ראיה, רוחק ראיה, אסטיגמטיזם / צילינדר, וכמובן "עין עצלה" ע"י בדיקה בהרחבת האישונים – מצב הרשתית, חלקה הפנימי ואחורי של העין.
ישנה חשיבות רבה במניעת הופעת עין עצלה המחייבת מענה על ידי משקפיים, תיקון פזילה או ניתוח הקטרקט. הדרך המיטבית למניעה וטיפול מוקדם היא בדיקות סקר המתבצעות בתחנות טיפות החלב, בקופת חולים ובגני הילדים. ,לכן מומלץ להקפיד על בדיקות שגרתיות לילדים ככל, מגיעים ממשפחות בהן יש בעיות עיניים בכלל ועין עצלה בפרט.
בשיתוף המרכז הרפואי ברזילי
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
אלופות