זיוה אבידור בת ה-83 עברה במהלך חייה שלושה ניתוחים להחלפת מפרק הירך. אבל כשנזקקה לניתוח בפעם הרביעית היה מי שלא האמין שהיא תסיים אותו כשהיא עומדת על הרגליים. מצבה הגופני המורכב הוביל את הצוות הרפואי במערך האורתופדי בבית החולים ברזילי, להשתמש לראשונה בארץ בטכנולוגיית תלת ממד להדפסת שתלים מטיטניום לביצוע ניתוח חוזר במפרק הירך. ממצב רפואי כמעט בלתי אפשרי חזרה זיוה אחרי יומיים לעמוד על שתי רגליה.
לפני כחודש נפלה זיוה בביתה. מצבה הגופני היה רגיש מלכתחילה אחרי שעברה, כאמור, במהלך חייה שלושה ניתוחים להחלפת מפרק הירך. ואכן, הנפילה האחרונה הייתה הקשה מכולן. השתל שהוכנס אל האגן שלה נשבר לשניים ופרק הירך נדחס לכיוון חלל הבטן. הצוות הרפואי במחלקה האורתופדית בברזילי שבחן את הצילומים מיהר לאשפז אותה. אסור היה לה ללכת ולעמוד דקה אחת נוספת. בבואם לבחון את האפשרויות העומדות לפניהם, הבין הצוות הרפואי שהמצב מורכב וחמור הרבה יותר. התברר כי יש לפצות על אזור גדול של חסר עצם שנוצר באגן כתוצאה מניתוחים קודמים, וכי נדרש ניתוח מורכב בעצמות האגן שיאפשר לזיוה לשמור על איכות חיים גם בעתיד.
"ניתוחים חוזרים במפרקים, מורכבים הרבה יותר היות וכל ניתוח שכזה שוחק את העצם עוד יותר", מסביר ד"ר עמרי לובובסקי, סגן מנהל המערך האורתופדי בבית החולים ברזילי ומנהל השירות להחלפת מפרק הירך. "שחיקת העצם גורמת לכך שלשתלים המוכנסים לגוף יש פחות עצם להיאחז בה ולהחזיק מעמד. המטופלת הגיעה עם חור גדול באגן והיה חשש שלשתל שצפוי להחליף את מפרק הירך לא יהיה על מה להתבסס. בהיעדר פתרון מהפכני, ספק אם המטופלת הייתה חוזרת ללכת וככל הנראה היא גם הייתה נאלצת לעבור ניתוח נוסף בתוך זמן קצר. הבנו שבמקרה הזה אנחנו צריכים שתל מטיטניום שיודפס במיוחד בתלת ממד ויאחז בצורה הטובה ביותר בשאריות העצם שנותרו, במטרה למקסם את הצלחת הניתוח".
מזה כעשור שהתפתחות הטכנולוגיה המאפשרת הדפסה בתלת ממד נכנסה גם לתחום לאורתופדיה. אחד מהשימושים שבוצעו עשרות פעמים במרכז הרפואי ברזילי הוא הדפסה של מודל מחומר פלסטי, המתרגם את תוצאות בדיקות ה-CT וה-MRI ומסייע לרופאים לפני הליכים רפואיים. ההדפסה מאפשרת למנתח להבין טוב יותר את האנטומיה הספציפית של המטופל ולתכנן מראש כיצד יתבצע הניתוח. למעשה, כל תכנון הניתוח נקבע מראש ומול מחשב עוד לפני שהמנתחים נוגעים במטופל, כך שבהגעה לניתוח המנתחים עסוקים בהתאמה ובייצוב השתל במקום למדוד ולהתלבט במהלך הניתוח.
"מדובר בשיטה המאפשרת למקם את השתל באגן בצורה אופטימלית ולבצע תכנון מוקדם של מיקום השתל. לפי תוצאות בדיקות הדימות אנחנו בונים מודל תלת ממדי של האגן ושל עצמות הירך. המודל לוקח בחשבון את מבנה האגן הספציפי של המטופל ואת ההטיה של האגן בעת ביצוע תנוחות שונות כמו ישיבה, עמידה והליכה על מנת למקסם את טווח התנועה ואת תוצאות הניתוח", אומר ד"ר לובובסקי, בעל ניסיון בינלאומי בניתוחי החלפת מפרק ירך ומפרק ברך. "כל הנתונים שאספנו עוברים לעיבוד דיגיטלי ואנחנו מקבלים תמונה מלאכותית של העצמות והמפרק שעוזרות לנו, המנתחים, לראות כיצד ייראה החיתוך בעצם עוד לפני שאנחנו מבצעים אותו.
"לאחר שנבחר המיקום הטוב ביותר, נשלחת ההדמיה להדפסה תלת ממדית. בנוסף, אנחנו מדפיסים מסילות לחיתוך העצם שמתאימות במדויק גם לדגם הפלסטי וגם לעצמות של המנותח ומשתמשים בהן בכדי להימנע מפגיעה באיברים חיוניים בעת הכנסת הברגים ומיקום השתל".
בשנים האחרונות התפתחה שיטה חדשנית ומתקדמת עוד יותר והיא הדפסה בתלת ממד של שתלים אורתופדים מטיטניום בהתאמה אישית לפי מבנה העצם שנסרק בבדיקות ההדמיה. זוהי שיטה חשובה במיוחד כאשר נדרשים לבצע ניתוחים מורכבים במקרים כגון גידול סרטני שפגע בעצמות האגן, או לאחר מספר ניתוחים חוזרים במפרק הירך.
ניתוח מורכב שכזה בוצע כאמור לאחרונה במרכז הרפואי ברזילי. במהלך ההכנות לניתוח הודפס מודל פלסטיק של האגן הפגוע וכן מודל פלסטי של השתל שעתיד היה למלא את החסר. בנוסף, הודפס שתל טיטניום שנועד לפצות על חסר העצם. במהלך הניתוח השתמש צוות המנתחים גם במודל הפלסטי של האגן בכדי להבין טוב יותר את האנטומיה של גוף המטופלת, גם במודל הפלסטי של השתל בכדי להבין כיצד הוא ישב במקומו וכמובן גם בשתל שהודפס מחומר הטיטניום.
"המטרה היא להשתמש בשתלים העשויים מחומרים אשר ישתלבו, עד כמה שניתן, בצורה הרמונית עם הגוף", מעיד ד"ר לובובסקי. "מבחינה מכנית, שתלים מטיטניום דומים בגמישות שלהם לגמישות של העצם. כמו כן, בשתלי הטיטניום ישנם חורים זעירים בקוטר של 50 מיקרון אשר לתוכם צומחת העצם אליה הם הוכנסו. בגלל שהטיטניום הוא חומר רך יחסית ועשוי להתעוות תחת העומס, אנחנו מכינים את ראש הירך ממתכת קשיחה כמו קובלט כרום או קרמיקה. בין ראש הירך הנוקשה ובין קערת המתכת מטיטניום שהוצמדה לאגן, אנחנו מכניסים משטח נושא משקל מפוליאתילן חזק מאוד או מקרמיקה והוא אמור לאפשר למפרק לשאת את משקל הגוף. בל נשכח שלמיקום השתל בגוף ישנה חשיבות עצומה. מיקום נכון מביא לתוצאה תפקודית טובה יותר, מפחית כאבים, מונע אי שוויון באורך הגפיים ומצמצם סיבוכים עתידיים. מדובר בשיטה חדשנית ובטכנולוגיה מתקדמת שנחשבת לבטוחה ובעלת תוצאות טובות מאוד לטווח הארוך".
יומיים בלבד לאחר הניתוח, זיוה ירדה לראשונה ממיטת האשפוז והועברה להמשך שיקום ופיזיותרפיה. לתחושת העצמאות שחזרה אליה ולכאבים שנעלמו היא קוראת לא פחות מנס. "הם מלאכים", היא אומרת בהתרגשות. "כל צוות המחלקה בראשותו של ד"ר דבי רונן היה קשוב אלי, הסביר לי כל מהלך, לא הפסיק לדאוג לי ולשאול איך אני מרגישה. עבדתי 30 שנה במוסדות רפואיים ולא נתקלתי בדבר כזה. זה לא בית חולים זה בית הבראה. רק בזכותם אני יודעת שאני עומדת שוב על הרגליים. אני מעריכה את המאמצים הכבירים שהם עשו בשבילי והתוצאות מדברות בעד עצמן. אין לי מילים להודות להם וכל שנותר לי הוא להילחם על בריאותי בדיוק כפי שהם נלחמו עבורי".
בשנים האחרונות הפך המערך האורתופדי במרכז הרפואי ברזילי, בראשותו של ד"ר רונן דבי, לחלוץ בתחום החדשנות הרפואית והניתוחית. צוות המערך עוסק במגוון רחב של כל תחומי האורתופדיה, ביניהם החלפת מפרקים, שחזורים, פגיעות טראומה ושברים מורכבים, רפואת ספורט וניתוחים ארתרוסקופיים, מחלות כף הרגל והקרסול וטיפול בכף רגל סוכרתית, מחלות ופגיעות בידיים ובגפיים העליונות, טיפול בבעיות אורתופדיות בילדים ובבעיות עמוד השדרה. כמו כן, למערך ניסיון עשיר בהחלפות מפרקים מורכבות ובשחזור מפרקים תוך שימוש בציוד החדיש ביותר, ולעיתים בלעדי בארץ.
כתבה שיווקית