ד"ר רן טליסמן. צילום: דוד אביעוז
ד"ר רן טליסמן. צילום: דוד אביעוז

מתנדב לתקן

ד"ר רן טליסמן, מספר על הסיפוק להתנדב למשלחת הומניטרית בבית-חולים אוניברסיטאי בקולומביה, על רצף של ניתוחים מורכבים, וכמה קשה להגיד 'לא' למטופל. איך תכתיבי האינסטגרם משפיעים ומשנים את פני הרפואה האסתטית? ומה העתיד בעולם הפלסטיקה? על כל פנים, נראה שמנהל היחידה לכירורגיה פלסטית בברזילי, מצפה כבר לצאת למסע הבא

פורסם בתאריך: 3.4.19 22:10

מאת: נדב כהן, תוכן שיווקי

לפני 22 שנה, כחלק מהשתלמות בלימודי הפלסטיקה, ד"ר רן טליסמן, הצטרף בתור מתמחה למשלחת הומניטריתMEDICAL MISSION OF WISCONSIN   ונסע אל בית-חולים אוניברסיטאי ציבור בעיר סנטנדר, בקולומביה. "השנה חזרתי לשם עם המשלחת ה-33 במספר, בתור רופא בכיר." מספר ד"ר טליסמן ומוסיף, "קבלתי צוות מתחחים אמריקאים וקולומביאנים, ומיד התחלנו לעבוד ולנתח."

לוח הזמנים שנקבע עבור המשלחת היה עמוס וצפוף. "ביום הראשון פגשנו 148 מטופלים. בשל הכמות הגדולה, נאלצנו למיין ולסנן את אלו עם המקרים הדחופים או החמורים ביותר. ניתחנו המון אנשים, ליתר דיוק 104. ערכנו בממוצע 11 ניתוחים ביום, במהלך תשעה ימי ניתוחים מורכבים ומרתקים." הוא אומר.

הכי קשה להגיד למטופל  מקומי – 'לא'

ד"ר טליסמן, נאלץ להתמודד לא מעט עם התחושה הלא נעימה של דחיית חלק מהמטופלים המקומיים. "זה קשה להגיד להם – 'לא'. צריך להבין, האנשים האלה ממתינים לניתוח לפעמים במשך שנה שלמה. אותו מטופל, חיכה במיוחד שיבוא מישהו ויטפל בו, ואם אני לא בא או לא יכול לנתח אותו, אז מבחינתו זה אומר שאין לו פתרון", מסביר המנתח הבכיר.

"לא כל התושבים חיים במחוז סנטנדר, רבים מגיעים מפריפריות רחוקות בנסיעות שאורכות גם 10 שעות, כך שזה לא ישים שיחזור הבייתה לישון, ולכן צריך לסדר את לוח הניתוחים בצורה יעילה ונכונה. מי שגר קרוב יכול לחזור, אבל מי שנמצא רחוק – לא. וכמובן, זה לא מעשי לשלוח את כל האנשים האלה לטיפול בבתי-חולים יותר מפותחים בעולם. ומכאן בא הצורך של המשלחת. בכל מקרה, עדיין צריך למצוא פתרון של תנאי לינה טובים, ליום שאחרי הטיפול, עבור האנשים שבאים מרחוק. לשמחתי שמעתי שיש הרבה נשים מקומיות באזור שמארחות ותורמות את הבתים שלהם למטופלים."

מדינת עולם שלישי? כן ולא

"נדמה שלעיתים קולומביה פועלת כמדינת עולם שלישית ולפעמים גם לא. מצד אחד, הרופאים המקומיים יודעים לבצע ניתוחיים אסתטיים בסיסיים, ומצד שני, בדברים הפלסטיים המורכבים הם בכל זאת צריכים יד מכוונת של מומחה שיעזור." טליסמן מסביר.

"האישה שיזמה את הרעיון של המשלחת, היתה מאזור גאוגרפי של 'מגדלי הקפה' , מדובר באנשים עמידים כלכלית ותורמים את מרבית הכסף למשלחת. בתחילת הדרך, אותה רופאה, הקימה מרפאה קולומביאנית שהלכה וצמחה, והפכה למשלחת נרחבת שיוצאת למסעות בעולם."

לפי דבריו של הפלסטיקאי מישראל, "בבית-החולים של סנטנדר התפתח רבות מאז הביקור האחרון שלי. זה עדיין בית-חולים ענק עם בניין של 11 קומות. יש קומות ומחלקות נפרדות כמו  C.T ו-  M.R.I. במחלקה הפלסטית שלהם, ישנם 10 מומחים ועוד- 8 מתמחים."

"אנחנו ניתחנו ושחזרנו את הפעולות המסובכות; תיקונים של פה ולסת, חורים מורכבים בחך, אחרי שקודמינו סגרו בצורה פחות יעילה תפקודית. במילים פשוטות, תיקנו את מה שבוצע לא טוב, וצריך היה לפתוח ולתקן מחדש", אומר טליסמן, ומפרט, "ביצענו שם שני סוגי ניתוחים עיקריים: חדר אחד, הוגדר עבור ניתוחי ראש-צוואר, וכלל שחזורים פלסטיים אחרי מומים מולדים. וחדר שני, הוקדש לטיפול בילדים."

ואם כבר הזכרנו ילדים, "היתה בחורה קולומביאנית בת 22, יפת מראה, שניראת נורמלי לחלוטין, ובכל זאת היא לא הצליחה להשתלב בשוק העבודה כי לא הבינו מה היא אומרת. הסתכלתי מקרוב והבנתי את הבעיה. בפשטות היה מדובר בשסע בחך הרך תת-רירי דהיינו "שסע מוסתר", או בשפה המקצועית תופעה שנקראת – Submucous cleft palate. אחרי ביצוע הניתוח, העיוות תוקן ונפתר. הבחורה, החלימה מהר והודתה לי המון. אולי מתוך מבוכה, היא בחרה לכתוב לי וציירה לי ציור כמתנה. אבל היא לגמרי חזרה לדבר בצורה טובה."

הגאווה להתנדב במשלחת הישראלית – גם בשנה הבאה?

לפי דבריו של טליסמן, הלוגיסטיקה כללה צוות נרחב שהיה צריך לאייש במקביל שלושה חדרי ניתוח, "היינו צוות של 3 רופאים בכירים עתירי ניסיון, 12 רופאים בדרגות נסיון שונות 8 מרדימים, טכנאים ואחיות. בנוסף, עמדו לרשותנו כלי אריזה וסטים של חבישה. פלסטיקאי, צריך הרבה ניסיון, חוש קליני חד ומפותח ולחפש מה לא בסדר, גם כשהכל נראה בסדר."

"במשלחת האחרונה, הייתי אחד מתוך שלושה רופאים בכירים. כל אחיד מאיתנו מממן בעצמו את המסע, זה כיף לעשות את השירות הזה בהתנדבות מלאה". אומר הרופא. "לחזור אחרי הרבה שנים זה עדיין הימור. אתה חושב שזה מוכר לך, אבל אתה לא יודע באמת למה אתה הולך. המשלחת מספקת עבורי התפתחות עצומה והרגשתי צורך לשוב ולתרום לאחרים."

עכשיו הכי מעניין אם ד"ר טליסמן יחזור בעצמו לסיבוב נוסף בעוד שנה? "כן, אני מאמין שאצטרף בחזרה בעוד שנתיים, במשלחת שתצא ב- 2021. גם קיבלתי אישור מאישתי, אז נרשמתי כבר למשלחת הבאה. לשמחתי, שתי אחיות שלוקחות חלק משמעותי בצוות, וכבר החיטו לפרוש מהמסע אחרי 20 שנה, שינו את דעתן והן ממשיכות לשנה נוספת בזכות הנוכחות שלי", הוא מספר בהתרגשות רבה.

האינסטגרם משנה את פני הרפואה האסתטית

מעבר לאופי יצר ההרפתקני של משלחות ובחזרה לבית, רן טליסמן, 58, מתגורר בתל אביב, הוא חובב טראקים וטיולים, פעילות גופנית, וסוגי ספורט אתגרי כמו סקי.  ביום יום, ד"ר טליסמן מנהל את היחידה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי ברזילי, מומחה מעל 22 שנה, הוא למד והתמחה ברפואה פלסטית בארה"ב. "היחידה לכירורגיה פלסטית בברזילי התרחבה, והכפילה בשנים האחרונות את כמות הניתוחים הפלסטיים. גייסנו צוות של רופאים נוספים ואנחנו עורכים סוגי ניתוחים חדשים. למשל, שחזורי שד עם ריקמה עצמית, ראש-צוואר פלסטי, ויותר ניתוחים אסתטיים של עודפים שנוצרו אחרי ירידה מסיבית במשקל."

"בתחילת דרכי המקצועית, חשבתי בכלל בכוון של גניקולוגיה" מתוודה טליסמן."במהלך הסטאז, ראיתי מקצוע ייחודי שמשנים בו את חלקי הגוף. ניצבו בפני המון אפשרויות של שינוי תווי פנים ותנועות ידיים, ושחזורים ותיקונים של בעיות בעור שנוצרו אחרי כוויות ופציעות."

"אחרי הלימודים, הייתי מנתח בעל מקצוע ייחודי. מספר הפלסטיקאים בארץ באותה תקופה, היו כמה רופאים בודדים והרגשתי שאני פורץ דרך. היום יש כבר כמה מאות של מנתחים פלסטיים." אומר טליסמן, "בכלל, בשנים האחרונות, מקצוע הפלסטיקאי קיבל אופי יותר אסתטי מאשר רפואי. ניתוחים כמו הגדלות חזה והזרקות בוטוקס למיניהן. האסתטיקה לא משכה אותי, אלא תהליך הרפואי והמקצועי, שקיבל עוד-ועוד דרישה מהציבור ולאט-לאט והתרחב עם השנים."

בואו נודה, בצורה כזו או אחרת, כולנו עורכים תמונות פלסטיות ו"מתקנים" את עצמנו ברשתות החברתיות, ואת ד"ר טליסמן זה עדיין מפתיע. "אני מתפלא על אנשים שהולכים לפלסטיקאי לא על רקע רפואי, אבל ככל הנראה אלה תכתיבי החברה והכוח של הרשתות החברתיות. אנשים רוצים להיראות טוב בצורה מוגזמת. האינסטגרם, יצר צורך חדש באידיאל היופי, ובכלל מפנה משמעותי בקנה מידה חובק עולם שמשנה את הפנים של תחום האסתטיקה הרפואית."

עתיד הפלסטיקה בניתוחים גנטיים

האם כבר חווינו או ראינו את כל סוג הניתוחים הפלסטיים? ומה נראה בעתיד? "משחקים גנטיים!" עונה מיד, ד"ר טליסמן, תשובה חדה וברורה. "להערכתי, בגזרת ניתוח הגדלת החזה – השתלים ייעלמו מהעולם בקרוב."

"היכולות לשקם את העור של אנשים, זה מה שמעניין מבחינה טכנולוגית. כמו למשל חקלאיים שעובדים המון שעות ביום בחשיפה מוגברת לקרני השמש, ועורם מתקמט במהירות. הדבר הבא בעולם הוא הזרקות של שומן מהונדס גנטית!" קובע הפלסטיקאי ומסביר לנו במילים יותר פשוטות, "רקמת חיבור מהונדסת ולא מלאכותית. כלומר, טבעית אך מהונדסת במעבדה. כמו החלפה של עצם, גם ריקמה אפשר להחליף בצורה מהונדסת גנטית- הרקמה הבאה לשחזור תהיה שומן – ואחריה עור שהוא הכי מסובך." ובנימה אישית חותם הרופא, "אני רוצה להמשיך ולתרום לברזילי ולפריפריה. זה תורם לי באופן אישי יותר ממה שאני תורם למטופלים."

ד"ר רן טליסמן. צילום: דוד אביעוז

ד"ר רן טליסמן. צילום: דוד אביעוז


כתבה שיווקית


 

אולי יעניין אותך גם

באותו נושא

תגובות

תגובה אחת

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר