פרופ' אבי ששון, ראש חוג ללימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית אשקלון, הסתובב לפני כמה ימים בכיכר החאן באשקלון ונחרד.
הוא הבחין כי אדם ששיפץ את חנותו שהיא חלק מהמסגד הגדול שבמקום, פגע בקשת עתיקה שהיא חלק מהמסגד שכולו מבנה לשימור. מה שאומר שאסור לבצע שיפוץ במקום ובטח שאסור לפגוע בחזותו ללא אישורים מתאימים.
פרופ' ששון עדכן מיד על כך את ההיסטוריון המקומי, גד סובול, מי שפועל רבות למען שימור המבנים העתיקים בעיר.
סובול נדהם לשמוע על כך ודיווח על כך למוקד העירוני ולרשות העתיקות. מרשות העתיקות הגיעו פקחים והוציאו צו הפסקת עבודה.
"הרגשתי חורבן כי זה כבר לא מקרה ראשון. אין דין ואין דיין", אומר סובול, "באותה השיטה נהרסה הבריכה ההיסטורית בכיכר. מי תכנן? מכה פה ושם. אותו הדבר בבריכה המפוארת בכיכר צפניה. כואב הלב, זקני אפרידר מזילים דמעות עליה".
סובול מספר כי המסגד הגדול נבנה בערך בשנת 1300. "בתחילת התקופה העותמנית, ראשית המאה ה-17 בנו את התוספת והוסיפו מבואה ויותר מאוחר, באמצע התקופה עותמנית עשו את כל המתחם שאנחנו קוראים לו החאן, שבחזית החיצונית שלו יש חנויות. זה סדר גודל של 250 שנה. החלק הפנימי איפה שנערכת תערוכת צליל וצבע זה יותר מ-700 שנה. זה אתר שהוכרז לשימור".
סובול הגיע למקום אף הוא וניסה ללהבין מאותו אדם מה קרה שם והתברר לו כי מדובר באדם ששוכר חנות במקום, "הוא טען שאין לו מודעות שצריך אישור כדי לעשות שינוי במבנה ואין לו מודעות שזה מבנה לשימור", אומר סובול.
מרשות העתיקות נמסר: "רשות העתיקות הגיעה למקום והוציאה צו הפסקת עבודה. היזם נדרש להציג את תכניותיו ואלה ייבדקו".
כזכור, לפני מספר חודשים, ביצעה העירייה עבודות בכיכר החאן לקראת מסיבה שהתקיימה במקום. במסגרת העבודות הוחרבה בריכת נוי שעמדה במקום שנים רבות ונחשבת היסטורית.
בעירייה מסרו אז כי הבריכה העתיקה נפגעה "בטעות אנוש" במהלך העבודות והוסיפו גם כי "מיד עם היוודע הנושא הנחה ראש העיר לבצע שחזור שלה במקום".
נכון לעכשיו, היא עדיין לא שוחזרה.
רוצים להישאר מעודכנים?
הורידו את אפליקציית "כאן דרום – אשקלון"
הואשמת בעבירה פלילית? משרד עורכי דין אמנון גולן – ההגנה המשפטית שאתה צריך