וייקרא שמו באשקלון... שלט שם רחוב חדש. צילום: סיוון מטודי
וייקרא שמו באשקלון... שלט שם רחוב חדש. צילום: סיוון מטודי

הרב עובדיה יוסף והרבי מליובאוויטש: אישי ציבור יונצחו ברחובות חדשים באשקלון

פורסם בתאריך: 23.9.20 11:26

     

לאחר שבחודש שלפני חודשיים דיווחנו כאן על הנצחת שמותם של מספר אנשי ציבור שהלכו לעולמם התכנסה וועדת השמות בעיריית אשקלון ואישרה שוב את הנצחת שמותם של כ-18 אנשים נוספים, חלקם רבנים ואחרים אנשי חינוך ופעילי ציבור ברחובות, כיכרות, גנים ציבוריים ומבנים.

רחוב על שם הרב עובדיה יוסף ז"ל

בערים רבות כבר הונצח שמו הגאון ומהנהיג הרוחני הבולט הדור האחרון הרב עובדיה יוסף זצ"ל וכעת הגיעה גם תורה של אשקלון. הרב עובדיה יוסף זכור לרבים מאיתנו, היה פוסק ומחבר חרדי-ספרדי, כיהן כרב הראשי הספרדי ('הראשון לציון') בשנים 1973-1983, והיה מנהיגה הרוחני ונשיא מועצת חכמי התורה של מפלגת ש"ס מאז הקמתה ועד ליום פטירתו. הרב היה חתן פרס ישראל לספרות תורנית בשנת 1970. הרב נחשב בעיני רבים כבכיר הרבנים הספרדים בדורו וכונה בפי תלמידיו 'מרן' ו'פוסק הדור'. המיקום המיועד – השדרה המרכזית של שכונת אגמים מזרח, מפארק אלון ועד אגמים, מקביל לשדרות יצחק רבין.

הרב עובדיה יוסף ז"ל. צילום: מיכל פתאל

הרב עובדיה יוסף ז"ל. צילום: מיכל פתאל

רחוב על שם הרבי מליובאוויטש ז"ל

גאון רוחני נוסף שזוכה עשרות שנים לאחר מותו לשם רחוב על שמו באשקלון הוא הרב מנחם מנדל שניאורסון (הרבי מלובביץ') זצ"ל. הרבי כיהן כאדמו"ר חסידות חב"ד משנת 1951, עם פטירתו הקים את מפעל השליחים ובתי חב"ד ברחבי העולם, משנתו התפרסמה בחייו ולאחר פטירתו בספרים רבים. דמותו של הרב מלווה עדיין את חסידיו בכל מערכי חייהם, לא רק בשינון דרשותיו אלא גם במנהגיו והליכותיו. הרב יסד רשת בתי ספר וגנים 'רשת אוהלי יוסף יצחק' במדינות צפון אפריקה, ישראל ואוסטרליה. המיקום המיועד – בשכונת 'אגמים'.

רחוב על שם הרב יעקב אבוחצירא זצ"ל

עוד אושרה קריאת רחוב ע"ש הרב יעקב אבוחצירא זצ"ל – היה רבה של תאפילאלת שבמרוקו, מקובל, פוסק, מחבר, דרשן ופייטן, ומגדולי רבני מרוקו. נחשב לבעל מופת ולמי שזכה לגילוי אליהו. סבו של הבבא סאלי ומאבות משפחת אבוחצירא. המיקום המיועד נמצא בשכונת רמת אשכול.

רחובות על שמות רבני העיר: הרב שרביט והרב בלוי

גם רבני הערים שנפטרו והלכו לבית עולמם רק בשנים האחרונות זכו וכל אחד מהם יונצח ברחוב על שמו: הרב יוסף שרביט זצ"ל – נבחר ב-1973 למועצת הרבנות הראשית של ישראל (דיין), וכיהן כרבה הראשי (הספרדי) של אשקלון. המיקום המיועד – שכונת רמת אשכול.

הרב יוסף שרביט והרב יוסף חיים בלוי זכרם לברכה. צילום רפרודוקציה

הרב יוסף שרביט והרב יוסף חיים בלוי זכרם לברכה. צילום רפרודוקציה

הרב יוסף חיים בלוי זצ"ל – כיהן כר"מ בישיבת אשקלון וכרבה הראשי (האשכנזי) של אשקלון. המיקום המיועד – שכונת רמת אשכול.

רחוב על שם שלמה אביבי ז"ל

עוד אישרה ועדת השמות קריאת רחוב ע"ש שלמה אביבי ז"ל – שימש כמחנך בבתי ספר ויצא לשליחות חינוכית במרוקו, שם הקים וניהל בית ספר יהודי. שלמה אביבי התמנה למפקח החינוך הדתי במחוז דרום של משרד החינוך. ב-1977 שימש כחבר בוועדה הקרואה לענייני אשקלון וכממונה על אגף החינוך בעירייה. שלמה אביבי גם הקים וניהל את בית הכנסת 'תפארת ישראל' במתנ"ס 'בית ווסק', והעביר שיעורי יהדות לעולים מאתיופיה שנקלטו בעיר. מיקום מיועד – סמוך לרחוב ד'יזרעאלי בשכונת ברנע.

כיכר על שם חיים אביבי ז"ל

כיכר ע"ש חיים אביבי ז"ל שטבע את חותמו בעשייה ציבורית רבת השנים לטובת ציבור העובדים ברחבי הארץ ותושבי אשקלון. חיים אביבי החל את דרכו המקצועית במועצת פועלי אשקלון ומשם פילס את דרכו לצמרת הסתדרות העובדים, שם התמנה למזכ"ל האיגוד הארצי של הפועלים החקלאיים וכן כיו"ר מועצת מנהלי קרן פנסיה והשתלמות. בכך שעבד עם שירות התעסוקה ועם ביטוח לאומי, סייע להמוני תושבי אשקלון והסביבה. המיקום המיועד – כיכר בצומת הרחובות בית אל ואברהם שטרן.

שביל ע"ש וובה ברוק ז"ל

ברוק נלחם למען הקהילה האתיופית מול הכמרים, שניסו להמיר את יהדותם של הקהילה האתיופית, ובכך מנע התבוללות. כשעלה לארץ והתיישב באשקלון היה נציג הקהילה בעיר, שימש כהורה לעולי אתיופיה בעיר שעלו ללא משפחתם, סייע למעוטי יכולת ולהכנסת כלה וחתן תחת חופתם. המיקום המיועד – בסמוך לרחוב אליעזר מילרוד בשכונת שמשון המחבר לשכונת אגמים.

קריאת שצ"פ ע"ש יפים רבובסקי ז"ל

רבובסקי פעל רבות מיום עלייתו לארץ והתיישבותו באשקלון למען קהילת דוברי הרוסית בעיר, הקדיש לכך את כל זמנו הפנוי. בזכותו הוקם בעיר מועדון לווטרנים של מלחמת העולם השנייה, והוקם קיר זיכרון במועדון. בנוסף, היה ממייסדי אתר של ארגון הווטרנים 'ברית ותיקי מלחמת העולם השנייה'. הנצחת מורשת הקרב הייתה עיסוקו העיקרי של יפים, וכל זאת בהתנדבות מלאה. המיקום המיועד – בשכונת כוכב הצפון.

שצ"פ ע"ש מרים עוזר סיטבון ז"ל

עוזר סיטבון הייתה המיילדת הראשונה באשקלון עוד לפני פתיחת ביה"ח ברזילי (ביצעה את הלידות בבתים). המיקום המיועד – בסמוך לשכונת המתנחלים.

כיכר ע"ש ד"ר מיכאל לביא ז"ל

לביא הקים את ביה"ח ברזילי והיה מנהלו הראשון. בעברו היה ד"ר לביא לוחם בצבא האדום וקצין רפואה ראשי של חיל האוויר.

ד"ר מיכאל לביא, מנהלו הראשון של בית החולים ברזילי. צילום: דוברות ברזילי

ד"ר מיכאל לביא, מנהלו הראשון של בית החולים ברזילי. צילום: דוברות ברזילי

בשנת 1983 קיבל את תואר 'יקיר העיר אשקלון'. המיקום המיועד – הכיכר בכניסה המערבית לבית החולים ברזילי.

רחוב ע"ש שולמית (קישיק) כהן ז"ל

שולמית כהן הייתה מרגלת מטעם מדינת ישראל בלבנון במשך 14 שנים, נתפסה ונדונה למוות בתלייה, עונשה הומתק, וכך ריצתה 6 שנות מאסר ושוחררה במסגרת חילופי שבויים בשנת 1967. המיקום המיועד – בחיבור בין רחוב חיים משה שפירא לרב יצחק ניסים בשכונת שמשון.

כיכר ע"ש שלמה חוגי ז"ל

חוגי שימש כיו"ר השוק הסיטונאי. נתן תרומות לבתי כנסת, סייע לנזקקים בעיר ומשפחות קשות יכולת, בנוסף היה פעיל בעמותת מתן בסתר. שלמה הקים קבוצת אגרוף לנערים המוגדרים בעלי צרכים מיוחדים. שלמה היה פעיל בוועדה למען השוטר במשטרת אשקלון. המיקום המיועד – הכיכר בכניסה לרחוב העבודה (במפגש הרחובות עם דוד רמז ולכיש).

אנדרטת הנצחה ע"ש משה צבי מנדל ז"ל

מנדל ייסד והקים את עמותת י"ש באשקלון ואף היה יושב ראש העמותה, משה יזם והקים את האנדרטה לזכר מיליון וחצי הילדים שנספו בשואה ולזכרם של קדושי השואה בגן העתידני

מנדל מקבל אות הוקרה על פעילותו. צילום: ניסן ראובני

מנדל מקבל אות הוקרה על פעילותו. צילום: ניסן ראובני

בנוסף התנדב במשמר האזרחי במשך 25 שנים. המיקום מיועד – בגן העתידני.

אולם ספורט ע"ש נתן פרידמן ז"ל

פרידמן ייסד את אגודת אליצור אשקלון בכדורעף וניהל אותה כ-23 שנים. נתן זכה בגביע המדינה באזרבייג'אן עוד לפני שעלה לארץ, ובשנת 1983 מונה למאמן נבחרת הנוער של אזרבייג'אן עד סוף 1990 (מאמן יהודי במדינה מוסלמית).

ממייסדי הכדורעף בעיר. נתן פרידמן ז"ל. צילום: באדיבות המשפחה

ממייסדי הכדורעף בעיר. נתן פרידמן ז"ל. צילום: באדיבות המשפחה

פרידמן היה גם שופט בתחרויות בברית המועצות. ב-1991 עלה לארץ לאשדוד וב-1993 עבר לאשקלון והתחיל לפתח את ענף הכדורעף בעיר. על שמו קבוצת הכדורעף "אליצור נתן אשקלון".

האולם שייקרא על שמו כבר קיים ופועל מזה מספר שנים סמוך לבריכה העירונית ברחוב שד' עופר.

פארק הניצחון

הפארק בו מוצבת 'אנדרטת החייל היהודי-אלמוני' בהמשכו של הגן העתידני, ייקרא "פארק הניצחון". המקום משמש לעריכת טקסים שנתיים לציון 'יום הניצחון על גרמניה הנאצית' (ה-9 במאי). בעירייה הוחלט שמן הראוי לתת שם הולם למקום בו מתקיימים אירועים לזכר גבורת הלוחמים במלחמת העולם השנייה לצד האנדרטה.

כיכר ע"ש דוד אהרוני ז"ל

אהרוני עלה לארץ כשהיה בן 9 עם אחיו מאיראן, הגיע לאשקלון בהיותו בן 28 מתוך אמונתו לפתח את אשקלון כעיר תיירות, כאדם ששירת בחיל הים דוד אהב את הים ואת רצועת החוף באשקלון. כיזם וקבלן דוד בנה את: 'מלון המלך שאול' (מהמלונות הראשונים של אשקלון, לבסוף ניהל אותו והיה בעליו ועודד פתיחת מלונות נוספים כמו גני שולמית), חלק משכונת אפרידר, מרכז הקניות הראשון מול 'השעון ברחוב הנשיא'. המיקום המיועד – ייקבע בישיבותיה הבאות של וועדת השמות.

רחוב ע"ש הגב' יהודית שיינין ז"ל

הקימה את ביה"ס נוף ים א', וניהלה אותו בין השנים 1973-1985. שיינין תכננה אותו כבית ספר קהילתי בגישה חינוכית חדשנית ופורצת דרך. בעירייה מסרו כי הנצחת שמה בעיר אשקלון תשמר את מורשתה החינוכית הייחודית לדורות הבאים ותהווה אות הוקרה לדור המייסדים של מערכת החינוך באשקלון. המיקום המיועד – בסמוך לכנסייה הביזנטית בשכונת אפרידר, עשרות מטרים משטח בית הספר שייסדה כאמור.

שביל ע"ש הרב דוד אברג'ל זצ"ל

הרב אברג'ל היה מחלוצי העיר אשקלון, שימר וטיפח בנאמנות ובדבקות את מורשת יהודי מרוקו ע"י תפילות, מנהגים והלכות, בנוסף הוביל ושירת בנאמנות ובהצטיינות את נושא הכשרות באשקלון. המיקום המיועד – בחיבור בין רחוב החיד"א לרחוב יעקב גרופר.

ראש העיר, תומר גלאם: "אני מברך על ההחלטות החשובות שנתקבלו בוועדת שמות. הנצחתם של אותם אישים חשובים ומשמעותיים, מכל המגזרים והקהילות, ואלו שהותירו את חותמם ביסודה ובניינה של העיר אשקלון, היא זכות עבורנו. עיריית אשקלון לעולם תוקיר תודה ותדע להנציח את מי שעיצבו את החברה ותרמו לקהילה מזמנם ומיוזמתם".

יו"ר ועדת שמות, שי רובין: זכינו סוף סוף לקבוע שמות רחובות על שם הרבנים הראשיים של אשקלון ועל שם רבני ישראל המכובדים. לצדם, אנו קוראים רחובות וכיכרות על שמם של אנשים שתרמו תרומה משמעותית לעיר אשקלון וזה המעט שנוכל לעשות למען הנצחתם והנצחת פועלם לדורות הבאים. הם ראויים לכך".

כל ההחלטות בכפוף לאישור מועצת העיר.

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר