בתחילת חודש דצמבר האחרון התכנסה ועדת המכרזים של עיריית אשקלון לעוד ישיבה. על סדר היום היו כמה מכרזים, אך המכרז שגרם לסערה באותו היום היה המכרז לאיסוף ופינוי פסולת ביתית מעגלות אשפה. מדובר במכרז לפינוי של יותר מ-4,000 עגלות שלוש פעמים בשבוע, כאשר התשלום הוא על כל עגלה בנפרד וכן על כל יום שימוש במשאית. מדובר במכרז בשווי של מיליוני שקלים בשנה.
למכרז ניגשו ארבעה חברות: י.ר.א.ב שירותי נוי, ג.א.ן תברואה, מאיה ניהול תברואה ומילניום שירותים ולוגיסטיקה. שלוש מתוכן נפסלו ורק אחת נבחרה – חברת מאיה. עתירה מנהלית לביטול המכרז כבר הוגשה לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע.
בוועדת המכרזים חברים תשעה חברי מועצה, אלא שרק ארבעה מהם נכחו לישיבה הזאת: יו"ר הוועדה עמיחי סיבוני, מ"מ יו"ר הוועדה אברהם עשור, איתי סהר ואלכס גרינברג.
נוסף להם נכחו בישיבה מנכ"לית העירייה אירית נתן, מנהל אגף שפע אלון קאפח, סגנו כפיר קריסי, היועץ החיצוני למכרזי פינוי פסולת איציק מוסרי ועוד כמה פקידים.
כבר בתחילת הישיבה התברר לחברי הוועדה כי לאור חוות הדעת של מוסרי, שלוש הצעות נפסלו על הסף, ונשארה רק הצעה אחת – ההצעה של חברת מאיה.
חברות ג.א.ן ומילניום, כך נמסר לחברי הוועדה, לא עמדו בתנאי הסף, ואילו חברת י.ר.א.ב הגישה הצעה הגבוהה ממחיר האומדן שקבעה העירייה.
הדבר עורר סערה קטנה סביב שולחן והרמת גבה לא קטנה מצד חבריה, כי הם גם השתתפו במכרז קודם, שהתקיים רק חודשיים לפני כן, ובו השתתפה חברת מאיה. והם זוכרים היטב את הטענות הרבות שעלו מצד הדרג המקצועי כנגד החברה. אותו מכרז בוטל לבסוף ויצא מכרז חדש.
יו"ר הוועדה, עמיחי סיבוני: "במכרז הקודם רק חברת מאיה ניגשו למכרז. הסברתם מדוע יש לפסול אותם על ניסיון רע ושמענו את כל הדרג המקצועי שנמצא פה שסיפר והוכיח כמה החברה לא אמינה וכמה הם גרועים ולא ראויים, ואז עכשיו אתם מבקשים מאיתנו את ההפך, כן לזכות אותם, הכיצד?"
איתי סהר: "אני גם לא מבין איך מתוך ארבע הצעות שלוש צריך לפסול".
מנכ"לית העירייה אירית נתן השיבה: "נכון שיש לנו ניסיון רע עם חברת מאיה ונכון שביקשנו לפסול אותם במכרז הקודם. בתקופה האחרונה הביאו מנהל חדש שעובד בשיתוף פעולה עם בעלי התפקידים אצלנו, ויש לנו שקט. אני גם אומרת שיש בעיה תקציבית, וחייב להיות איזון בין המחיר שלהם לניסיון, מערכת טכנולוגית תעזור לנו לעקוב טוב יותר אחר עבודתם".
סיבוני לא ויתר והגיב: "אם אני רשות מקומית פונה אליכם לקבל המלצה חיובית על מאיה, אתם נותנים? על פי הפרצוף שלכם אני מבין שלא הייתם נותנים המלצה כפי שאמרתם פעם קודמת".
אלון קאפח, מנהל אגף שפ"ע, הסביר שחברת מאיה עובדים בעירייה בימים אלה במכרז אחר לפינוי מכולות וכי הם עובדים טוב.
על כך השיב לו סיבוני, "זה כי הם יודעים שיש חבל על צווארם, יש את המכרז". סיבוני, שהיה תקיף במיוחד, המשיך לתהות וביקש תשובות: "ציינתם במכרז קודם כמה המציע הזה לא אמין ולא טוב. איך פתאום הוא טוב ומומלץ לזכות אותו?"
המנכ"לית הסבירה שוב שבמכרז אחר הם עובדים טוב וכי כעת תהיה טכנולוגיה שתאפשר לפקח עליהם.
איתי סהר אמר את דעתו בקול: "אני עדיין חושב שמשהו במכרז לא טוב אם שלושה מתוך ארבעה קבלנים פסולים".
בשלב הזה עמיחי סיבוני כבר הציע אפילו לצאת למכרז חדש, "יש הרבה תלונות על התברואה בעיר, ואסור לנו להתפשר. הסברתם כמה מאיה חברה לא טובה ולא אמינה, ואני כאיש ציבור רוצה מה שטוב לעיר שלי ולא חושב שצריך לזכות אותם. אני חושב שמכרז ששלוש מתוך ארבע חברות פסולות הוא מכרז לא טוב וצריך לצאת למכרז חדש".
המנכ"לית מציינת בתגובה כי אכן ניתנו קנסות בגובה מאות אלפי שקלים לחברת מאיה ויצאו למכרז אך הקבלנים לא ניגשו למכרז. היא אף הזהירה את סיבוני כי פסילת המכרז תגרור את העירייה לבית המשפט "עובדה שתעכב אותנו עוד זמן ללא קבלן שיפנה", היא אמרה.
איתי סהר הגיב ואמר כי לא הקנסות חשובים פה, "מה שחשוב זה פינוי הפסולת ושירות לתושבים".
"לצאת למכרז חדש"
באמצע הישיבה יצאו גורמי המקצוע החוצה, ומי שנשארה עם חברי הוועדה להתייעצות היא סגנית היועצת המשפטית של העירייה עו"ד יעל ארביב-גבאי. החלק הזה של ההתייעצות נעדר ברובו מפרוטוקול הוועדה ולא מופיע מה נאמר בו על ידי עו"ד ארביב-גבאי, ואז מתנהל שיח חריף בין חברי המועצה.
סיבוני היו"ר אמר כי יש בעיה לזכות: "קודם הביאו את כל הנתונים לפסול אותו ופה במכרז מבקשים לזכות אותו. זה משהו שלא מסתדר לי".
איתי סהר מסכים איתו שיש בעיה אך מציין, "מנגד, אני רואה את התושב שזקוק לשירותים האלה".
חבר המועצה אברהם עשור בהתבטאות יוצאת דופן ביחס לדרג המקצועי: "יש לי ניסיון בוועדות מכרזים, אני יודע מתי מוליכים אותי לתוצאה שהם רוצים".
סיבוני הגיב לו ואמר, "אנחנו אנשי ציבור ויש לנו הזדמנות לעשות סדר ולא לתת לאף אחד להוביל אותנו לאן שהם רוצים ולא לזכות קבלן לא טוב ולא אמין".
גם חבר המועצה אלכס גרינברג, שלא התבטא הרבה במהלך הישיבה אמר, "גם בעיניי זו בעיה. במכרז הקודם אני זוכר כמה חזרו ואמרו שהקבלן לא טוב, עכשיו הם רוצים שנזכה אותו".
בשלב הזה סיבוני כבר חוזר על הצעתו, והפעם בצורה חד משמעית: "אני מציע להחליט לא לזכות אף הצעה ולצאת למכרז חדש. בינתיים יצאו להצעות מחיר".
אבל דווקא אז חבריו לוועדה נרגעו מעט וחששו מה יקרה אם יבטלו את המכרז ולא יימצא קבלן אחר שיעשה את העבודה בינתיים. "מדובר במכרז קטן יותר ורק בחלק מעבודת פינוי הפסולת ואולי עכשיו יעבדו טוב יותר", אמר גרינברג.
סהר בשלב הזה כבר היה משוכנע שמאיה צריכה לזכות מתוך מבט "על טובת התושבים". ועשור כבר אומר שהוא מעדיף את מאיה כי מכיר את פגמיה, על פני חברה חדשה שהוא לא יודע מה יהיו הבעיות איתה.
הדרג המקצועי חזר לישיבה, וסיבוני החל לנמק מדוע יש לבחור בחברת מאיה. הוא הסביר זאת תחילה בטובת התושבים ואף מתח ביקורת על העירייה שיוצאת למכרז בלוח זמנים צפוף שלא מאפשר לפסול אותם ולקיים אחרים במקומם. הוא גם ציין את הבלבול שחשים חברי הוועדה לנוכח ההמלצות ההפוכות מהישיבה הקודמת. "אנו שמים את יהבנו על מנכ"לית העירייה והדרג המקצועי שידאגו שהחברה תצליח לקיים ולבצע את העבודה כראוי", אמר סיבוני והמליץ לזכות את חברת מאיה.
כל חברי הוועדה, פה אחד, הצביעו בעד חברת מאיה.
"הפרות יסודיות וחמורות"
בזמן שחברת מאיה עבדה בעיר במסגרת המכרז הקודם שלה אכן עלו טענות רבות מצד העירייה כלפי העבודה שלה. במכתב שנשלח בחודש ספטמבר 2017 למשה בוקריץ (בוכריס), מבעלי החברה, תחת הכותרת "הפרות הסכם לביצוע איסוף ופינוי אשפה מעגלות אשפה", כתבה עו"ד שירן מורלי-אלישע מהמחלקה המשפטית של העירייה, "חברתכם שבה ומפרה את ההסכם הפרות יסודיות בוטות וחמורות, אשר מנוגדות במישרין לתנאי המכרז. יובהר ויודגש כי העירייה רואה בחומרה רבה את התנהלות חברתכם ואת הפרות ההסכם החוזרות ונשנות המבוצעות על ידה, חרף הפצרות העירייה לתקן את דרכיה. כבר עתה יצוין, כי לא אחת פנתה העירייה אל חברתכם וחשפה שוב ושוב את מחדליה הרבים".
במכתב מפורטים המחדלים הנטענים, כמו זה שהחברה משתמשת לפינוי אשפה במשאיות אשר משמשות למכרז אחר אשר עליו העירייה משלמת בנפרד, "ואם לא די בכך, חברתכם אף לא מקפידה להקצות את מספר המשאיות הדרוש (5) לשם ביצוע העבודה".
העירייה, כך לפי המכתב, נאלצה לרכוש מכספה עגלות בסכום של יותר מ-100 אלף שקלים מאחר שהחברה לא החליפה עגלות אשר נדרשה החלפתן. כמו כן, נטען כי החברה אינה שוטפת את עגלות האשפה כפי שנדרש במכרז.
טענה נוספת שעלתה היא כי החברה שלחה לאשקלון משאיות אשר היו מלאות כבר באשפה.
לסיכום נכתב, "עולה בבירור שחברתכם הפרה ומפרה פעם אחר פעם את ההסכם בין הצדדים הפרות יסודיות וחמורות".
"זינוק לולייני בעמדת חברי הוועדה"
ההתנהלות של ועדת המכרזים במקרה הזה הביאה את חברת מילניום להגיש עתירה לבית המשפט ולהורות על פסילת ההצעה שהגישה חברת מאיה וכן על ביטול המכרז.
בעתירה נכתב, "למרות שחברי הוועדה העלו שאלות קשות ביותר בנוגע לחברת מאיה והצביעו על חוסר סבירות קיצוני בבחירה בה, תוך שהודגש כי אך זה מקרוב, במכרז הקודם, אותה חברה נפסלה והמכרז הקודם בוטל בשל אותם ממצאים חמורים; בפועל – ועל כך יש להשתומם – לא נקפו חברי הוועדה אצבע על מנת לברר אם חל שינוי כלשהו עם חברת מאיה בקשר עם אותם ממצאים ואף לא הופנתה אל חברת מאיה ולו שאלה אחת בעניין אותם ממצאים חמורים, על מנת לבחון האם הממצאים עודם מתקיימים בה והאם הלקחים הופקו".
התחושות של חברי הוועדה שבאו לידי ביטוי בפרוטוקול, גם הן עשו את דרכן לעתירה, "חלק מחברי ועדת המכרזים חשו כי מתנהל דיון מגמתי; וכך נאמר, למשל, על ידי מ"מ יו"ר הוועדה מר אברהם עשור ‘אני יודע מתי מוליכים אותי לתוצאה שהם רוצים’".
הפער שבין השאלות הקשות שהעלו חברי הוועדה לבין ההחלטה שהתקבלה לבסוף, הוגדר בעתירה כ"פניית פרסה" וכ"זינוק לולייני בעמדתם של חברי ועדת המכרזים".
עוד נטען בעתירה כי בוועדה היה חוסר בעובדות אשר הוצגו בפני חברי הוועדה, ולצורך המחשה הם מביאים את דבריה של מנכ"לית העירייה אשר טענה כי חברת מאיה הביאה "מנהל עבודה חדש שעובד בשיתוף פעולה". על כך נכתב בעתירה כי מדובר במידע שגוי וכי אותו מנהל חדש "אינו חדש כלל ועיקר. מנהל זה עובד במאיה תקופה ממושכת (כשנה וחצי), ועל כן גם הוא, מטבע הדברים, נושא באחריות לממצאים החמורים הקיימים במאיה".
העתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד איתן חיימוביץ, הוגשה גם נגד העירייה וגם נגד חברת מאיה. נכון לעכשיו עדיין לא הוגשו לבית המשפט תגובותיהן של העירייה ושל חברת מאיה. דיון בנושא צפוי להתקיים בתאריך 16 בפברואר.
"הדרג המקצועי המליץ"
אז מה גרם לשינוי בדעתם של חברי המועצה? פנינו אליהם ושאלנו.
חבר המועצה עמיחי סיבוני, מדוע כיו"ר ועדה שהיה מיליטנטי ואף דרש לבטל את המכרז, החלטת לבסוף לאשר אותו? מה פשר השינוי?
"ועדת המכרזים בראשותי אכן דנה במכרז שהובא לפתחנו בכובד ראש וברצינות כפי שמשתקף מפרוטוקול הוועדה ואף דרש תשובות מספקות מאנשי המקצוע. במקרה דנן חברי הוועדה ואנוכי חשנו שהיה אפשר לייצר מכרז נכון יותר עבור השירות הנ"ל, ללא קשר לזהות הזוכים, אך גורמי המקצוע שנכחו בוועדה הבהירו לנו באופן בהיר שאם המכרז יבוטל, ההליך לא יושלם עד פסח ותהיה בעיית פינוי פסולת לפני חג הפסח ובמהלכו. ולכן כל חברי הוועדה החליטו שלמרות האופציה להביא מכרז מתוקן, טובת הציבור קודמת ועדיף שיהיה פינוי פסולת בחג הפסח, יצוין שהחברה זכתה במכרז בכפוף למספר חודשי ניסיון".
חבר המועצה איתי סהר הסביר על מה היה בוועדה ואמר, "אנחנו כחברי ועדה הרגשנו לא בנוח שפעם אחת חוות הדעת המקצועית היא בקצה אחד ואמרתי את זה שלקחתם אותנו כל הדרך לנקודה אחת ואז לקחתם אותנו כל הדרך לנקודה שניה. ואנחנו רוצים להבין מה פשר ההבדל. התקיים דיון ממושך כי התייחסנו לזה מאוד ברצינות. אנחנו מפעילים שיקול דעת אם בנקודת זמן אחת הייתה אי שביעות רצון שהגיעה לרף שהוצג בישיבה הראשונה ובישיבה אחריה מוצגת תמונה שאנחנו יכולים לעבוד עם האנשים האלה מבחינה מקצועית, והפער הזה הוא פער שצריך לדון בו".
בנוגע למהפך בין השאלות לבין ההחלטה אמר סהר כי אם המכרז היה מבוטל, היינו מקבלים עוד כמה חודשים של חברה זמנית שלא הייתה מבצעת עבודות של שטיפת עגלות האשפה, "אם אני צריך לבחור אי שטיפת מכלים לגבי מה שזה אומר על תולעים ומראות שאנחנו לא רוצים לראות, כי אנחנו כן רוצים להצטיין בתברואה, לבין חצי שנה שבה יכול להיות פחות מלוכלך, ובסופה אם הקבלן יפגין חוסר אמינות, אז הדרג המקצועי יודע לבחון את זה, לקנוס אותו ולסיים את ההתקשרות איתו. אז התרחיש השני שבו הציבור מקבל שירות סביר לפחות בטווח הזמן הזה עדיף מאשר בוודאות לקבל שירות לקוי במשך ארבעה חודשים. אלה היו השיקולים שלי שהתבסס על מה שאמרו גורמי המקצוע".
זאת אומרת שאם גורמי המקצוע לא היו משנים את דעתם, לא היית מצביע כך?
"מה השאלה, בוודאי".
חבר המועצה אברהם עשור המכהן גם כממלא מקום יו"ר הוועדה אמר כי הוא לא השתתף בישיבה הקודמת שבה נאמרו דברי הביקורת על חברת מאיה, "אני השתתפתי בישיבה אחרי שדנו בזה וראיתי לנכון שחברת מאיה עם כל מה שמדברים, שעדיף לעבוד עם חברה עם קצת בעיות מאשר עם חברה שלא נדע מה הבעיות שתעשה", אמר עשור והוסיף כי לא הייתה כל התערבות זרה בהחלטתו, "אני אגיד לך את האמת, ואולי קשה לכם לשמוע את זה, לא ראיתי התערבות, לא לפני כן ולא אחרי כן".
חבר המועצה אלכס גרינברג אמר גם הוא, "זה קרה כי קיבלנו הסבר מהממליץ שהם השתנו, שזה חברה שלא מה שהייתה ויש שינויים וצריך לתת להם הזדמנות כי זה קבלן אחר, החליפו את הפועלים וקיבלנו הסבר. כי פעם ראשונה שהיה ועדה קודם הייתה ביקורת קשה כלפי מאיה, והפעם הגישו הוכחות שזאת לא החברה שהייתה, ואם במקרה לא יעשו מה שצריך לעשות, אז נחליף".
אז את הצבעת בעד בגלל ההסברים של הדרג המקצועי?
"ברור. כי הסבירו לנו שזה לא מה שהיה קודם וזה שייך לאנשים אחרים".
תגובות
משה בוקריץ (בוכריס), הבעלים והמנכ"ל של חברת מאיה, מסר רק כי את תגובתו הוא ייתן בבית המשפט וסירב להגיב לשאר השאלות ששלחנו אליו.
מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: "ועדת המכרזים הראשונה דנה במכרז מסוג אחד, אליו ניגשה חברה אחת שלא עמדה בתנאי הסף. ועדת המכרזים, שהתכנסה בפעם השנייה, דנה במכרז שונה, עם תחומי אחריות שונים, אליו ניגשו מספר חברות, ובסופו של דבר, החברה שזכתה הייתה זאת שעמדה בתנאי הסף ואף הציעה את המחיר הנמוך ביותר במכרז השני. נוסיף כי אותה חברה נמצאת בקשרי עבודה עם הרשות משנת 2014".