מדד השקיפות לשנת 2017 אמנם מצביע על שיפור השקיפות באתרי 75 הערים שנמדדו, אך לא באשקלון. הממוצע הארצי הוא 74.16% הגבוה ביותר מאז הושק המדד לפני עשר שנים, אך אתר עיריית אשקלון אמנם עולה בציון אך עדיין נותר מתחת לממוצע וצונח על פני ערים אחרות.
מהנתונים שמפרסמם היום עמותת שבי"ל עולה כי אתר עיריית אשקלון מקבל ציון של 73% לעומת 69% בשנה שעברה. מדובר כאמור בעליה בציון אך בצניחה בדירוג. שבעוד עיריות רבות החלו לחשוף את המידע בצורה ניכרת ובכך שיפרו את דירוגן, לא כך באשקלון. אתר עיריית אשקלון שהיה אשתקד ממוקם במקום ה-14 והמכובד צנח למקום ה-25. ללא ספק, נתון מביש לעיר ה-14 בגודלה במדינה שמתברגת במיקום נמוך, אחרי ערים כמו בני ברק, נתיבות, דימונה וטייבה.
לחצו כאן להורדת האפליקציה של "כאן דרום אשקלון" באנדרואיד
לחצו כאן להורדת האפליקצייה של "כאן דרום אשקלון" באייפון
ממצאי המדד של אתר עיריית אשקלון נקבעו, כמו גם אתרי הרשויות המקומיות האחרות, באופן אובייקטיבי על בסיס המידע שהעירייה בחרה להציג באתר אותו היא מעמידה לרשות הציבור. המדד כלל 57 קריטריונים בהם: חשיפת תקציב הרשות, חוזים, מכרזי תשתיות ורכש, מכרזי כוח אדם, מידע הנוגע לחברות עירוניות, דיווח על אלמנטים סביבתיים, וכיוצ"ב. הקריטריונים מבוססים בחלקם על דרישות חוק חופש המידע, ובחלקם על סטנדרטים של שקיפות והנגשת מידע לציבור. סטנדרטים אלה הם למעלה מהדרישה שבחוק ונדרשים בכ – 100 ממדינות העולם, במסגרת פעילות עמותת שקיפות בינ"ל, אשר עמותת שקיפות ישראל היא חלק ממנה.
בעיריית אשקלון השיקו לאחרונה אתר מחודש המעוצב בצורה נוחה יותר אך דבר זה אינו ערובה לשיפור וגידול כמות הנתונים החשופים לעיני הציבור. העדר חשיפת הנתונים החשובים, כמו פרוטוקולים של ועדות וישיבות חשובות מקבל משנה חומרה לאור פרשיית השחיתות שנחשפה בעירייה בשנה שעברה והביאה אף להגשת כתבי אישום כנגד ראש העירייה המושעה ומקורביו.
המדד נכתב על ידי מנכ"לית שבי"ל יפעת זמיר, מנהלת המדד ד"ר גלית אבידר והסטודנטים מתכנית צוערים לשלטון המקומי באונ' בן גוריון ובאונ' חיפה. הוא יוצג בדיון מיוחד שיתקיים מחר (27.11.2017) בוועדה ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור בראשות ח"כ סתיו שפיר.
שקיפות בינ"ל-ישראל נוסדה בשנת 1998 ע"י פרופ' דב יזרעאלי וכיום עומדת בראשה נשיאת בית הדין לעבודה לשעבר השופטת (בדימוס) נילי ארד. העמותה פועלת להגברת מודעות ציבורית לנושאי שקיפות ויושרה במספר מישורים ובהם עידוד ארגוני ממשל, רשויות וגופים עסקים לאימוץ נורמות של שקיפות, יושרה ואחריות, לרבות באמצעות פיתוח ושילוב תכניות להטמעת תכניות אפקטיביות של שקיפות ויושרה; יישום וביצוע פרויקטים בשיתוף עם ארגון השקיפות הבינלאומי ושלוחותיו במדינות העולם, במטרה ליצור כלים לצמצום השחיתות; ופעילות בשיתוף עם ארגוני החברה האזרחית וקידום ערכי השקיפות בציבור ובקרב הדור הצעיר.
יו"ר העמותה, השופטת (בדימוס) נילי ארד ומנכ"לית העמותה יפעת זמיר: "מדד 2017 מצביע על שיפור ניכר של השקיפות באתרי הרשויות המקומיות ולא בכדי. הרשות המקומית, העומדים בראשה ומוסדותיה, הם שליחי הציבור ומופקדים על עשיית השימוש בכספי ציבור לשירות הציבור ולמענו, בשקיפות ביושרה, בשוויון, באחריותיות ובמחויבות לאינטרס הציבורי. דרישת השקיפות באתרי הרשות המקומית ובפעילותה במיוחד בכל הנוגע להתנהלות כלכלית, היא המהות של שירות טוב לציבור. נכון להזכיר כי בכל הנוגע לחברות עירוניות, כפי שחוזר ומציין גם מבקר המדינה לאחרונה, עדיין נשמר חלק ניכר מהמידע רחוק מעיני הציבור. לנגד עינינו עומדים דבריו האלמותיים של השופט ברנדייס: 'אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר, ואור המנורה הוא השוטר היעיל ביותר'. הקפדה על ערכים אלה והתנהלות לאורם, תסייע להתמודדות עם תופעות של שחיתות והימנעות ממנה."
ח"כ סתיו שפיר יו"ר הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור: "לכל אחד מאזרחי ישראל מגיע לדעת כמה משקיעה הרשות המקומית בחינוך ילדיו, בבריאות ובתשתיות. איך היא משתמשת בכספי המיסים שלנו ואיך היא מנהלת מכרזים ושירותים – ולשם כך, הם צריכים להיות שקופים ונגישים לציבור. זו המשימה שלנו עכשיו: להפוך את הרשויות המקומיות לשקופות ונגישות לאזרח, כדי למנוע שחיתות ולחזק את השירותים לתושבים. מדד השקיפות מייצר תמריץ לרשויות להשתפר, להתחזק וגם ללמוד זו מזו".
מעיריית אשקלון נמסר: "כפי שניתן לראות עיריית אשקלון במגמת שיפור במדד השקיפות באתרי האינטרנט. הציון שעיריית אשקלון קיבלה עומד על 73% בשנת 2017 לעומת 69% בשנת 2016. שיפור של 4% במדד השקיפות משנה שעברה. יתרה מכך העיר העלתה את רמת הציון שלה מרמה C ל- B, כלומר קיבלה ציון טוב. עיריית אשקלון השיקה רק לפני כחודש אתר חדש והיא תמשיך לפעול למען הנגשת המידע בשקיפות ובמחויבות לאינטרס הציבורי".