ישיבת שובה ישראל

ועדה עירונית החליטה להקצות שטח להקמת כולל במגרש המיועד למתנ"ס

עמותת "בנין התמיד", השייכת למוסדות הרב יאשיהו פינטו, קיבלה מהעירייה הקצאת קרקע להקמת מבנה שישמש מרכז להפצת תורה ויהדות צמוד למתנ"ס בשכונת ברנע. "בשכונה הזו אנשים נוסעים בשבתות וזה לא מתאים לכולל ולרבנים", אומר פעיל הציבור רן לוי. העירייה: "מיקומה של ההקצאה המיועדת נוח לכל הסביבה"

פורסם בתאריך: 29.7.16 10:06

     

שוב עולה וצפה הרגישות הנפיצה בין חילונים לחרדים בעיר, כאשר הפעם מונחת על השולחן תוכנית של העירייה להעביר חלק משטח המיועד למתנ"ס עבור הקמת מרכז רוחני ובית מדרש לעמותה המזוהה עם הרב יאשיהו פינטו.

עמותה בשם "בנין התמיד", שמענה הרשום נמצא במוסדות שובה ישראל של הרב פינטו באשקלון, הגישה בקשה להקצאת קרקע בשכונות הצפוניות של העיר בדגש על מתחם רפאלי בשכונת ברנע, שבו קיים מגרש של שישה דונמים וחצי המיועד עבור מתנ"ס שכונתי. על פי הבקשה, העמותה מתכוונת להקים במקום מבנה שישמש להפעלת מרכז להפצת תורה ויהדות, מתן שיעורים, עזרה לנוער ותפילות. מאחר ועל פי התוכניות העירוניות המגרש מיועד למתנ"ס, ועדת ההקצאות, או ליתר דיוק ישיבת היגוי נכסים יכולה לבטל חלק מהמגרש ולייעד אותו עבור העמותה.

בישיבה השתתפו מנכ"ל העירייה חיים סופר, מ"מ מהנדס העיר פרדי אברג'ל, מזכיר הוועדה המקומית משה פוקס ומתמחה מהלשכה המשפטית בשם חגית סעדון. ואכן כך החליטה הוועדה, ובנימוקיה נכתב: "בבדיקה שנערכה התברר כי בשכונת ברנע כולה קיבולת של 45 אלף תושבים. על פי הפרוגרמה לצורכי ציבור, ישנו צורך במתנ"ס בגודל שלושה דונמים לכל 10,000 תושבים. בהתחשב בהיקף המתנ"סים הקיימים והמתוכננים בשכונה, ניתן להקצות שני דונמים במגרש 814 למרכז רוחני".

ויקטור בן עמי

מחאה מהציבור ומהמועצה

ההחלטה עוררה מיד קולות מחאה בקרב תושבים בעיר אשקלון. "החרדים בעיר נמצאים בשלב ארוחת הצהריים, של ליטרת הבשר, הם נוגסים בכל מה שזז", אומר פעיל הציבור, ויקטור בן עמי, "שמעוני די סיים פה את מה שהולך לקרות, אבל חלק מהדברים שהם חושבים שהם יקבלו, אני מאמין ומקווה, שמי שייבחר יחשוב שוב על ההחלטות השגויות ששמעוני קיבל. שמעוני מוכר כל דבר שזז כרגע תמורת נס שיקרה, או לא, בבית המשפט, לכן הוא מבסס את מעמדו. יש אצבע מאשימה כלפי הקואליציה ואם מישהו מהקואליציה חושב ויש לו יומרות פוליטיות זו ההזדמנות שלו להראות מנהיגות בעניין הסוגיה הזאת. כולם מנסים לתפור תיקים וחליפות, אבל אף אחד לא קם במועצה לומר זה לא יקרה ולהתנגד להקצאה הזאת שאתה מדבר עליה".

אתה מתכוון לפעול כנגד ההחלטה הזאת?

"פעילות מחאה היא לגיטימית ואני אשקול ליזום מחאה בעניין הזה. אני בטוח שמשהו כזה יתחיל להתגלגל, יצטרכו לדפוק חשבון למחאה הזו. בהחלט יכול להיות שהסוגיה הזאת, מבחינת קבלת החלטות, צריך לבדוק את החוקיות שלה. אני מתחייב לבדוק אותה ואם יש בסוגיה הזו בעייתיות אני מתכוון לפנות למבקר, כמו שעשיתי בעניינים אחרים בעבר".

יחד עם זאת, בן עמי מדגיש כי אין לו דבר נגד היהדות והמסורת. "אני מכבד את הדת, אני גדלתי בבית מסורתי, כל חיי גדלתי על בית כנסת, נרות שבת, חגים, יש לי כבוד והערכה לדת, אבל לא לדתיים האלה שמזנבים בחילונים, ושוברים ומנפצים כל מחסום שהיה להם בעבר כדי להרחיב את העושר שלהם. יש כאן גועל שבא להקיא ממנו".

סופה ביילין. צילום: דוד לוי

בסיעת העולים ישראל ביתנו לא ממש אהבו את ההחלטה הזאת של העירייה וביום רביעי שלחה העירייה מכתב לראש העירייה ודרשה ממנו לקיים פגישה בנושא. "אנחנו מייצגים את הציבור ואנחנו רוצים לקבל הבהרות", אומרת סגנית ראש העירייה, סופה ביילין, "אנחנו לא צריכים לקבל את המידע הזה מהתקשורת. אנחנו פרטנרים וצריכים להיות חלק מקבלת ההחלטות. אנחנו רוצים גם הסברים בעניין הבריכה העירונית, היא לא במקום מגורים אבל סוגרים אותה בשבת. אנחנו צריכים לדבר על הסטטוס קוו בעיר, שכולם יהיו מרוצים, גם חילונים וגם דתיים, אי אפשר שמגזר אחד יקבל הכל".

גם המשנה לראש העירייה בוריס מנור אמר: "אנחנו רוצים להשמיע את עמדתנו שאנחנו לא מקבלים את זה, ושהוא יחליט. כי ההחלטה הזו עוברת לוועדת הקצאות ואז למועצה ואנחנו צריכים להחליט איך נצביע על זה במועצה, לכן חשוב לנו לשמוע את ראש העיר", אמר מנור.

בוריס מנור. צילום: דוד לוי

רן לוי, פעיל ציבור אחר מאשקלון, סבור כי אולי ראוי לתת לציבור החרדי מקום, אבל לא בשכונת ברנע. "אין לי בעיה לתת להם, אבל לא שם. זה לא חייב להיות בשכונה כזו, זה לא מתאים לאזור ולאוכלוסייה. בשכונה הזו אנשים נוסעים בשבתות וזה לא מתאים לכולל ולרבנים. משני הצדדים זה לא מתאים. רוצים לבנות עכשיו עם הסכם הגג מכפילים את העיר, אז למה דווקא בברנע? אנשים מסתובבים שם בקיץ ויש שם חילונים והם יראו מה שאסור להם לראות. איזה רב מכניס אותם לאזור כזה? במתנ"ס יש חוגי ריקוד וספורט, בנות ובנים יחד. איך תביא מרכז תורני רבני למקום שנחשב בעיניהם לפריצות? איך הרבנים מסכימים להביא את התלמידים והאברכים ולחשוף אותם בפני דברים כאלה?".

עוד מוסיף לוי ותוהה: "פתאום להוריד ממתנ"ס שאושר לפי התב"ע, אישרו משהו ועכשיו זה לא תקין? הרי הציעו להם עוד מקומות, והם התעקשו. מתנ"ס זה מרכז תרבות, נוער וספורט, זה אמור לשרת את הקהילה ואת התושבים והתמהיל של האזור זה חילונים. אתה פוגע מראש בזכויות של אנשים שקנו שם בתים והשקיעו ממיטב כספם כדי שיהיה להם בית עם מתנ"ס לידו ועכשיו אין להם מה לעשות, הם צריכים לנדוד כדי שיהיו להם פעילויות".

מבנה לישיבה

הסאגה של מציאת מבנה עבור המוסדות של הרב פינטו נמשכת כבר זמן רב. הישיבה, נכון להיום, פועלת מתוך מרכז מסחרי בשכונת ברנע, ובעבר הגישה בקשות להקצאת שטח עבורה. במאי 2013 הובאה לאישור ועדת ההקצאות בקשתה של עמותת שובה ישראל להקמת מרכז תרבות דתי באזור ברנע ב' וג'. על פי החלטתה, אושרה הבקשה לפרסום ראשון לפי נוהל הקצאות של משרד הפנים. עוד בטרם פורסמה הבקשה, התקבלו התנגדויות מצד תושבים רבים, ואף נתקבלה פנייה מצד נציג העמותה, כדי לבחון אפשרות לאיתור שטח חלופי.

רן לוי

באפריל 2014, ראש העיר איתמר שמעוני החליט לבטל את החלטת ועדת ההקצאות ולהקים במקום הישיבה גני ילדים. "לאחר שבחנתי את הנושא לעומק, הגעתי למסקנה שהמקום שהוקצה לעמותה בקדנציה הקודמת אינו מתאים להקמת ישיבה, ועל כן הוריתי להקצות את השטח האמור להקמת עוד גני ילדים בשכונת ברנע. גני הילדים הנוספים יקלו על המצוקה האמיתית שחווים תושבי השכונה עקב מחסור חמור במוסדות חינוך", אמר אז שמעוני.

מאז, הספיקו גם אנשי הרב פינטו להביע מורת רוח מההחלטה ומכך שלא נמצא עבורם מגרש אחר. העירייה ניסתה למצוא עבורם מגרשים באזורים שונים בעיר, בדרך כלל נציגי העמותה סירבו והעדיפו מגרש דווקא בשכונת ברנע. הפעם העירייה הצליחה, כאמור, לאתר מגרש, אך כמו בפעם הקודמת המחאה מתעוררת שוב ואף ישנה ביקורת על כך שראש העירייה והמנכ"ל שלו מקבלים החלטות כאלה בתקופה כל כך רגישה עבורם. "לדעתי", אומר לוי, "בזמן שעדיין אין הכרעה בעניין החשדות החמורים לכאורה נגד ראש העיר והמנכ"ל, אני לא חושב שראוי שהם יחליטו משהו, בעיקר בעניינים שקובעים עובדות בשטח כאשר צריך להיות ראש עיר אחר בקרוב. איך הוא מחליט על דבר כזה?".

"צריך לכבד את כל האנשים"

קולות המחאה כנגד המהלך הזה מתגברים בעיקר על רקע ריבוי התופעות החרדיות בעיר, כדוגמת המחאה כנגד הספרייה העירונית, מחאה כנגד משחק טניס בשבת וסגירת הבריכה העירונית בשבת.

"אני מתחייב על זה שאם תהיה מערכת בחירות, אני מתכוון לפעול מבלי לחשוש", אומר בן עמי, "אותם חרדים לא מיישמים את הכלל של 'ואהבת לרעך כמוך', אותם חרדים לא מסתכלים עלינו בגובה עיניים אלא מסתכלים עלינו מלמעלה כערב רב ואני מקווה שאותו 'ערב רב' יזכור את מה שהם עשו עכשיו. הם שברו את הסטטוס קוו, הם הולכים וסוגרים לנו דברים בשבתות, אנחנו לא נשתוק להם על זה. אני מאוד מקווה שבמערכת הבחירות הבאה, ואני מתכוון לפעול בעניין, אותם גורמים חרדים ואותן מפלגות חרדיות לא יישבו בקואליציה. אנחנו הרוב, צריכים להצביע ברגליים, ללכת עם קואליציה חילונית שלא תסכים שהחרדים ייכנסו פנימה. שיישארו בחוץ סבב אחד ושיחזרו בחזרה לקואליציה העתידית כשהם מבינים שצריך לכבד את כל האנשים. כמו שאני מכבד את השכנים הדתיים שלי והם מכבדים אותי, זו מערכת היחסים שצריכה להיות בין חרדים לחילונים".

ישיבת 'שובה ישראל' באשקלון

מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: "למוסדות החסד בעיר הוקצו בעבר שטחים נרחבים על ידי השלטון הקודם בלב שכונת ברנע ועל ציר מרכזי. הנהלת העירייה הנוכחית ביטלה את ההקצאה הזו והקימה במקומה עשרה גני ילדים על מנת לצמצם את הפערים במוסדות חינוך בשכונה שהשאירה אחריה הנהלת העירייה הקודמת. גם לציבור הדתי יש מקום בעיר בזכות ולא בחסד. ההקצאה המיועדת הינה קטנה בהרבה ביחס למה שקיבלו בעבר ומיקומה נוח לכל הסביבה. עיריית אשקלון והעומד בראשה עושים הכל על מנת לשמר את הסטטוס קוו הקיים בעיר בין דתיים לחילונים, ותמשיך לתת מענה איכותי וראוי לכלל התושבים".

"ניסיון לזרוע שנאת חינם"

גורם בישיבה אמר השבוע כי הוא מתקשה להבין מדוע ישנה התנגדות להקמת הישיבה. "אנחנו פועלים כבר שש שנים במרכז של בכור מכלוף בברנע, מעולם לא היו בעיות כלשהן. אלא להפך, תושבי השכונה ותלמידי הישיבה משתפים פעולה, מתפללים פה בישיבה. הישבה משרתת אותם. אני אתן לך דוגמה: יש פה שכן שאשתו חולה, במצב לא טוב, ואין להם ילדים וכל שבת הוא מגיע לישיבה לאכול פה ארוחת ערבת שבת, יום שבת וסעודה שלישית וזה כבר כמה שבועות ככה. התלמידים מעודדים אותו ומשמחים אותו. די לנו בזכות הזו שהישיבה קמה פה ומשמחת אדם אחד".

ואילו בשם עמותת "בנין התמיד" אשקלון נמסר בתגובה: "בראש דברנו ברצוננו לברך את הוועדה על החלטתה להקים מרכז רוחני בשכונת ברנע וזאת לאחר זמן ארוך מדי של המתנה. לעומת זאת, צר לנו לשמוע כי ישנם גורמים בעלי דעות קדומות המעוררים מחלוקת בלי שום סיבה בהעלאת שאילתות כה מיותרות וזאת מן הטעמים שלהלן: לעניין הטענה באשר למיקום השטח המוקצה, כאמור, הוועדה, שלה כל הנתונים, החליטה על ההקצאה באופן עצמאי בלי שלעמותה ו/או למי מטעמה היתה כל השפעה. באשר לטענה ועל פיה מתנ"ס ומרכז רוחני אינם יכולים לדור בכפיפה אחת ובשכנות טובה, לגישתנו, זוהי טענה מגוחכת המוכיחה כי אלה הטוענים כך אוחזים בדעות קדומות, שלא לומר דעות גזעניות של ממש היות וכבר כיום פועלת ישיבתנו בסמוך לסטודיו לריקוד וזאת ללא כל הפרעה ובשכנות טובה תוך שמירה על השלום ואהבת חינם. מגוחכת יותר מכל הטענה כי ברנע הינה שכונה חילונית ולא מסורתית. איננו יודעים מהיכן נלקחו הנתונים הללו, אבל ברור לכל בר בי רב כי מדובר בטענה גרוטסקית, שכן בברנע פסיפס במגוון רחב והטרוגני של אנשים, מדתיים ועד לחילוניים, ואדרבא, היות ובשכונה זו חסרים שירותי דת לציבור יש לתקן עיוות זה ואכן כך עשתה הוועדה ואנו מברכים על כך!

"באשר לשתי הטענות אשר קבעו כי מדובר בסממן על השתלטות חרדית או על ניצול מצבו של ראש העיר, אין לנו אלא להביע את שאט נפש על הניסיון לזרוע שנאת חינם בין ציבורים שונים ולהטיל רפש על כוונותיה של הוועדה הסוברנית להקצאות. כפי שציינו לעיל, אנו כבר כיום ומאז הקמתה של ברנע נמצאים בשכונה והמעבר לשטח החדש לא ישנה את יחסי השכנות הטובים עם כל תושבי השכונה! ידועה התועלת הגדולה של הישיבה בתחומים רבים, בהם קיום תפילות שבהן משתתפים ציבור רב מכל סוגי האנשים במגזר היהודי, השכנת שלום בין זוגות, שיעורי תורה נפלאים על שלום בית ועוד פעילויות שונות ורבות, והכל מתוך סבלנות וסובלנות! כי דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום!".

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר