למרות שפרשת איתמר שמעוני הגיעה לבית המשפט, התיק עדיין בתחילתו ולא יסתיים בקרוב. מה שגם כן לא יסתיים בקרוב, הוא מצעד הסנגורים של שמעוני שהחל עם עוה"ד ירון לונדון ואופיר סטרשנוב, המשיך עם עוה"ד אשר אוחיון, אייל אביטל וששי גז ועומד כעת עם גיוסו של הפרקליט ב'הא' הידיעה, עו"ד מנחם רובינשטיין, סנגור נחשב ובעל ותק רב בתיקים פליליים.
ביום ראשון טען רובינשטיין בבית המשפט כי יידרש לו זמן שלושה חודשים על מנת ללמוד את התיק כולו. גם כעת הוא יושב וצולל למעמקי התיק "יש לי מה לומר אבל לא נקדים את המאוחר. מי שהקדים את המאוחר זאת התביעה הכללית שהגישה כתב אישום לפני שכל החומר היה בחזקתה", אומר רובינשטיין. "החומר התעכב גם בדרך אליה, הרבה מחומר הראיות נשלח לסידור על ידי חברה פרטית, כמו כל ההקלטות והתמלילים ומסמכים אחרים. אני אומר שהם הקדימו את המאוחר. אני גדלתי בבית ספר אחר שבו אתה הולך לבחינה לאחר שקראת את כל החומר ולא מחציתו. קל וחומר שאתה תביעה כללית שמקבל הכל ועושה סדר והיה צריך להחליט אם להגיש או לא להגיש ומה להגיש. אין לי שום ספק שכל מיני גורמים שלא רצו בטובתו רקחו את החגיגה".
כמעט מאחורי כל תיק עומד בעל אינטרס, אבל מה שחשוב לבדוק זה אם הדברים הם אמת או לא. לא?
"לפעמים האינטרס מחבל קצת באמת. כשאני אגמור לקרוא, אני אגיד מה אני חושב ואגיד ללא מורא וללא משוא פנים. אני לא שייך לשום מערכת ואין לי חשבונות עם מישהו. אני ייצגתי את אריה איטח (קב"ט עיריית אשדוד שהואשם בהטרדה מינית וזוכה) ולא ראיתי שם מישהו ממטר".
"אין ראיות לקבלת שוחד"
כבר ביום הראשון לעבודתו כסנגורו של שמעוני, העביר רובינשטיין לפרקליטות, 15 דיסקים ריקים על מנת שיצרבו בהם את כל האזנות הסתר והתמלילים. מעבר להיותו תיק עם חומר רב, מעורר התיק הזה אתגרים משפטיים, "זה תיק מעניין מאוד מבחינה משפטית. מאוד מעניין".
מדוע התיק מעניין?
"כי אין ראיות ישירות לקבלת שוחד, זה לא שבא מישהו ואומר אני קיבלתי ואני נתתי. ינסו להגיע לזה באמצעות ראיות נסיבתיות והראיות הנסיבתיות בתיק הזה מאוד מורכבות. הרשעה על סמך עדויות נסיבתיות היא קשה כי אתה צריך לייתר כל אפשרות אחרת ואם אתה לא הצלחת לייתר אפשרות אחת, אז אין לך הרשעה בראיות נסיבתיות. פה עשו קונסטרוקציה משפטית חדשה, נראה איך זה ילך".
בעצם חורשים פה על גבו של שמעוני?
"די בשמחה, להערכתי. יש שם עוד מסקנות מרחיקות לכת. אם אתה הולך לקחת הלוואה מהבנק אתה צריך לדווח עליה כהכנסה חייבת במס? לא. אז למה להאשים אדם בעבירות מס? זו אחת הקונסטרוקציות המוזרות ביותר שניסחו. הרי מה אכפת להם לכתוב, הם כותבים ולא מקבלים עונש על זה שהם כותבים, יש להם פררוגטיבה. וכשממנים אדם שתפקידו לבדוק את הדברים כמו השופטת בדימוס (הילה גרסטל) שמינו אותה לבדוק את הפרקליטות, אז הם עולים על בריקדות".
עכשיו כבר יש נציב ביקורת חדש, דוד רוזן, איתו יהיה קצת יותר קשה.
"אני מכיר את רוזן, הוא לא עושה חשבון לאף אחד חוץ מן האמת ואם מישהו ינסה לחסום כמו שחסמו את הקודמת אז הוא יזרוק להם את המפתחות".
"התיק לא יסתיים מהר"
השופט מרדכי לוי, הדן בתיק של שמעוני, קבע כי דיוני ההוכחות בתיק הזה יחלו בסוף חודש ספטמבר וימשיכו ברצף, פעם בשבוע בכל יום ג'. "זה אומר שהתיק הזה לא יתחיל מהר ולא יסתיים מהר", אומר רובינשטיין.
אתה סבור שהתיק הזה לא מבוסס דיו?
"בצורה זהירה כן. לא עובדתית ולא בקונסטרוקציה המשפטית שהמאשימה נקטה בה. יש את החוק שנקרא הלבנת הון למה תיקנו את החוק שמופיע בתיק הזה? זה היה פלגיאט אמריקאי ושם עשו אותו כדי להילחם בפשע המאורגן, אבל פה לא חשבו לאורך ולרוחב והעתיקו כלשונו. היום התביעה הכללית משתמשת בו מעבר למקומות שהוא צריך לחול לגביהם, מעבר לפשיעה מאורגנת. היום הוא נחלתו של כל בעל דין. במקרה הזה, האדם הוא שמעוני ולרוע מזלו שמו אותו על שולחן הניתוחים".
למה דווקא אותו?
"אני יכול לומר שאני ייצגתי חיים יאנוס, אדם מלח הארץ, ששלוש נשים קשרו קשר נגדו ואני ייצגתי אותו לכל אורך המשפט ובסוף הוא יצא זכאי מוחלט. הם הגישו ערעור וגירשו אותם בבושת פנים, אבל הרסו לו את החיים. מישהו אמר לו 'אדון יאנוס בוא נפצה אותך, כי לא היינו בסדר'. אני לא הכרתי את שמעוני לפני שפנה אלי ואני יוצא מתוך הנחה שהוא יהודי בסדר. יש כאלה אנשים שלא יצאו מתוך אותה הנחה".
עבריינות חד-פעמית
כבר 41 שנים שרובינשטיין הוא עורך דין, "ועדיין נהנה מזה", במשך שנים רבות הוא ייצג עבריינים, משפחות פשע וזכור היטב כמי שייצג את בני משפחת אלפרון, אם זה מוסא ויעקב שהלכו כבר לעולמם ואם אלה ניסים וזלמן שחיים. לפני 15 שנה הוא הפסיק לייצג עבריינים והחל לייצג את מה שנקרא 'מזדמנים', כאלו שחייהם הם לא פשע, אלא נקלעו לעבירות פליליות באופן חד-פעמי.
למה כיום אתה לא מייצג משפחות פשע?
"כי אלה שעסוקים בזה עכשיו הם לא לטעמי, אין להם כבוד. אין מילה אין קלאסה. הדור הקודם היה להם יותר כבוד ויותר דרך ארץ, הם באו מבתים שהיו בהם ערכים וקצת יהדות וקצת כיבוד לזולת, ומה שעשו עשו לפרנסה. זה לא קיים. גדל דור פשיעה בלי ערכים, בלי קודים התנהגותיים, הכל מותר ועם אוצר מילים מקסימאלי של 150-200 מילה כולל קללות ויריקות. אז אם אתה יכול אתה בוחר לעבוד עם אנשים יותר נחמדים".
אתה מתגעגע לדור ההוא?
"כן. כי כל אחד פחות או יותר ידע את המקום שלו".
זקן הפרקליטים הפליליים
יש מי שמגדירים את רובינשטיין 'זקן הפרקליטים הפליליים'. הוא פחות אוהב את זה ומתחבר יותר להגדרה של ותיק. הוא תל אביבי שמתגאה בעברו הצבאי בחטיבת גולני בתור מי שלחם בתל-פאחר בששת הימים ואיש סיירת שריון במילואים, "זה היה מקום העבודה הממוסד היחיד שהייתי בו בחיי", הוא אומר בציניות ומגלה שאפילו סרב לתפקיד שופט מחוזי.
רובינשטיין הוא חבר בפורום הפלילי של לשכת עורכי הדין משנת 2008 ומבקר רשמי בבתי הסוהר מטעם לשכת עוה"ד בישראל והמשרד לביטחון פנים החל משנת 2014. בשנת 2013 הוא הוציא לאור את הספר "זרקור למשפט הפלילי", אותו כתב יחד עם עוה"ד דורון מורל. הספר עוסק בתחום המשפט הפלילי ובעיקר בהיבט המעשי של התנהלות המשפט הפלילי, לצד החוק והפסיקה המנחה.
אז אפשר לומר שבימים אלה, אתה שקוע רק בתיק שמעוני?
"נכון אמת ויציב, אני שקוע בתיקים כל עוד הם לא משעממים אותי וזה לא משעמם בכלל. זה תיק שמעניין אותי משפטית ומאתגר בגלל הסוגיות החדשות. נראה לאן אנחנו הולכים איתו".
רצף דיונים בתיק
ביום ראשון בצהריים, התקיים דיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב בפרשיית ראש עיריית אשקלון המושעה, איתמר שמעוני. שמעוני הופיע בדיון עם עו"ד מנחם רובינשטיין שהגיע יחד עם עו"ד צעיר ממשרדו, גל רפפורט. גם איש העסקים, יואל דוידי, שעד כה היה מיוצג על ידי משרד ויינרוט, הפתיע כאשר הגיע עם עו"ד נוית נגב, אשר זכורה כמי שייצגה את רה"מ לשעבר אהוד אולמרט.
עורכי הדין טענו כי לאור זאת שהם חדשים בתיק, נדרש להם כשלושה חודשים ללמוד אותו. השופט, מרדכי לוי, הסתפק בפחות וקבע מועד לדיון הבא ב-11.06. את המענה לכתב האישום קבע השופט ב-4.07 וכן קבע רצף דיוני החל מתאריך 26.09 בכל יום ג' לצורך דיוני הוכחות.