רגע המאבק בין יעקב והמלאך: ציור של גוסטב דורה
רגע המאבק בין יעקב והמלאך: ציור של גוסטב דורה

פרשת וישלח: על הפחד ורדיפת השלום

למה פחד יעקב פחד גדול מהמפגש עם אחיו עשו? איזו התנהגות דיפלומטית אנחנו למדים מהפרשה? ואיך גרם יעקב למרמור אצל ילדיו? אייל חסאן עם פרשת השבוע מזווית קצת אחרת

פורסם בתאריך: 22.11.18 12:15

     

פרשת וישלח נפתחת בתיאור המפגש הגורלי בין יעקב לאחיו לאחר למעלה מ-20 שנות נתק. יעקב מנסה ליישר את ההדורים עם אחיו עשו. הוא שולח שליחים שיפייסו אותו, אך הם שבים ומעדכנים אותו שפני אחיו למלחמה.

יעקב מחליט להתגונן בשלוש דרכים שונות: ראשית, הוא מחלק את העם לשני מחנות. אם יותקף, חלילה, מחנה אחד, יינצל המחנה השני. שנית, הוא נושא תפילה לבורא עולם שיציל אותו מכוונותיו של עשו. לבסוף הוא מכין מנחה הכוללת בקר וגמלים, ושולח אותה לאחיו. אבינו יעקב הוא בית ספר לדיפלומטיה. הוא רודף שלום, אך אינו עיוור או טמבל, הוא מלמד אותנו מה הדרך הנכונה לכל אתגר או קושי: הולכים אל הלא נודע, מפגינים נדיבות ומתכוננים לכל אפשרות… ה’ יעזור – חשוב מאוד מאוד. אך לא רק זאת – עושים השתדלות.

אייל חסאן. צילום: אורי קריספין

אייל חסאן. צילום: אורי קריספין

יעקב חושש. חושש מאוד — “וירָא יַעֲקֹב מְאֹד וַיֵּצֶר לוֹ”, מדוע הכפילות? הרי רק בפרק הקודם התגבר על לבן. בנוסף, קיבל הבטחות רבות מהאל. רש”י (בעקבות מדרש תנחומא) טוען כי החזרה במילים אחרות על אותו הרעיון “וַיִּירָא” “וַיֵּצֶר לו”: “ויירא שמא ייהרג, ויצר לו – אם יהרוג הוא את אחרים”. יעקב חושש מהרג במחנהו וגם מגרימת הרג למחנה עשו. שימו לב לערך השלום שמפגין יעקב אבינו – הוא פוחד להיהרג, אבל גם להרוג חפים מפשע. הפרופ' נחמה ליבוביץ קבעה שיעקב הפוחד לא מביע חוסר ביטחון בקב”ה או בהבטחותיו, אלא חשש או חוסר ביטחון בעצמו ובהתנהגותו, הוא חושש שמא הוא יחטא, יטעה!

ברשותכם ניגע בפחד. הפחד הוא רגש אנושי טבעי שקיים על מנת להגן עלינו, שגורם לנו לנקוט אמצעים שונים להגן על עצמנו.

אולם לפעמים אותם אמצעים יכולים להזיק לנו או לאחרים, במיוחד כאשר הפחדים שלנו אינם מגובים במציאות אובייקטיבית. כמו שהתברכנו ברגש הפחד, כך גם התברכנו ביכולת השכל. ובעוד שחייבים אנו להיות מודעים לפחדים שלנו וממה הם נובעים, אל לנו לקחת החלטות על פי הפחד בלבד, ואל לנו להצדיק את החלטותיהם של אחרים אשר נלקחים מתוך פחד – אלא מצווה עלינו להתאמץ לאזן את הפחד עם השכל ולקחת החלטות על פי ההיגיון והאמת. כך עושה יעקב הפוחד, כאשר הוא מתכונן למפגש עם עשו בחשש אבל גם בתבונה ובאחריות.

יעקב החושש מתמודד, בלילה, לבדו מול איש מסתורי (מלאך) שנאבק עמו. יש פרשנות מיוחדת של רשב”ם שיעקב מבקש לברוח מהמפגש עם אחיו, והמלאך מונע ממנו. מכל מקום, שם, במעבר יבוק, נולד השם "ישראל". יעקב, שמכניע את המלאך, מבקש ברכה, אבל המלאך לא מברך אותו, אלא מחליף לו את השם, “יִשְׂרָאֵל: כִּי שָׂרִיתָ עִם אֱלֹהִים וְעִם אֲנָשִׁים, וַתּוּכָל”: אתה שנאבקת לא צריך ברכה, אתה כבר מבורך. ואז כתוב “וַיִּזְרַח לוֹ הַשֶּׁמֶשׁ כַּאֲשֶׁר עָבַר אֶת-פְּנוּאֵל, וְהוּא צֹלֵעַ עַל יְרֵכוֹ” – יעקב צולע וחבול וכואב, אבל השמש סוף סוף זורחת, האור והטוב בפתח. זה מה שחשנו כולנו בשבוע שעבר, יצאנו חבולים ומאוכזבים ממטח הטילים עלינו, אבל השמש זרחה בבוקר, חזרנו לשגרה והמשכנו לקוות לטוב (וכי יש ברירה ?!).

שם, בעלות השחר, קיבל יעקב העסוק בהישרדות בלתי פוסקת את שֵם העם שעתיד לקום מזרעו, עם ישראל שיֵדע כמוהו שתמיד הפנים לנדיבות ולשלום כמו לקראת המפגש עם עשו, אבל עם שמבין שבאין ברירה צריך להילחם, אולי לצאת צולע אך לבסוף לנצח. וזה אחד מסודות הקיום של עמנו: לדרוש שלום, לא לוותר, להילחם כשצריך, לצאת צולע וחבול, אבל לנצח. זו המורשה שהותיר לנו יעקב, זה סוד קיומו של עמנו מאז 1948 ובכלל, וזה מה שקבע האדמו”ר הקודם מסלונים שאומר: “סיפורי יעקב הם בעצם קוד שבא ללמד אותנו – בני יעקב – תורה שלמה, והיא שכל חייו של יהודי הוא צריך להיאבק, ומכל המאבקים הוא תמיד יוצא ברווח”. ושימו לב שגם אם הדרך הכללית של יעקב מאוד ברורה ומובטחת, זה לא פוטר אותו מלהתייחס ולדאוג, שכן יש אין סוף מקטעים וחולשות ואסור לנוח על זרי הדפנה – יעקב בדרך להפוך לישראל הוא אדם מאמין וגם מודאג, מוטרד, מתחבל תחבולות, וזו גדולתו.

ואחרי שלמדנו עד כמה יעקב גדול נחפש מסר חינוכי ונלמד מהטעויות של יעקב:

כשיעקב רואה את עשו מתקרב אליו עם 400 לוחמים הוא מחלק את בני משפחתו לפי סדר החשיבות. כאשר את ילדי בלהה וזלפה הוא שם במעגל הקרוב ביותר למחנה עשו, פגיעים מכולם, ולאחריהם את לאה וילדיה, כשכולם כבר מספיק בוגרים לראות ולהבין שאת היקרים לו מכול, רחל ויוסף האהובים ביותר, הוא שם הכי קרוב אליו במעגל הכי רחוק ממחנה עשו.

לי כאיש חינוך קשה לקבל זאת. נערכת נכון, שלחת מתנות, פנית לבורא עולם – הכול טוב. למה להפלות באופן כה בולט וכה חד?

כמה קשה לגדול בידיעה שהורה שלך אוהב אותך פחות מאחרים, כמה עצוב להבין שלא משנה מה תעשה הוא תמיד יעדיף אחר על פניך. יעקב טעה כאן, ומפה הקנאה והמרמור של ילדיו, מפה יתחילו זרעי הפורענות שעליהם נדבר בפרשה הבאה (מכירת יוסף ועוד).

לפיכך נלמד מיעקב להיערך כיאות לכל אתגר, לעשות הכול להימנע ממלחמות, אבל בלית ברירה לא לחשוש ולסמוך על הקב”ה, ובנוסף נלמד מטעויותיו של יעקב שאסור לתעדף ילד זה על אחר – שכן הנזקים שייגרמו לילד ולמשפחה יכולים להיות קשים. ועל זה נלמד (בעצב) בפרשה הבאה.

שבת שלום!

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר