מושב נתיב העשרה נחשב לנקודה הדרומית ביותר בכביש 4 ולנקודה הכי קרובה לגבול רצועת עזה מכל יישובי העוטף. המושב נקרא על שם עשרת הנופלים בתאונת המסוק בשנת 1971 מול חופי דיקלה בחבל ימית לשעבר. שם, בנקודת התצפית החדשה, הוקמה "הספרייה של ניר" המספרת את פעילותו באזור בשלוש שפות (עברית, ערבית ואנגלית). מהתצפית ניתן להתרשם מהנופים שליוו את פעילותו הענפה למען המדינה.
ניר נולד ב-1964 והיה דור חמישי למייסדי מזכרת בתיה בספינת טילים בבסיס חיל הים באשדוד. בהמשך הוכשר כקצין מודיעין בחיל הים וסיכל אירועי טרור בזירה הימית. בחג שבועות 1990 השתתף ניר ז"ל במניעת פיגוע ראווה נגד ישראל שבו יורטה ספינת מחבלים מול חופי ניצנים. על כך קיבל ציון לשבח ממפקד חיל הים וחבריו כינו אותו אביר המודיעין הימי. תפקידו האחרון היה ראש מינהלת התיאום והקישור לרצועת עזה ושמר על קשר יציב עם האוכלוסייה האזרחית ברצועה ועם ארגונים בין לאומיים וסייע להם בהעברת סחורות. ניר נשלח לאו"ם לחיזוק ההסברה הישראלית. עם פרישתו מצה"ל מונה לסמנכ"ל במשרד לשיתוף פעולה אזורי. בתפקיד זה עסק בפיתוח הקשר עם המדינות השכנות לקידום נושא רווחה ומים. ניר ז"ל נפטר ממחלה בשנת 2012.
בטקס שהתקיים היום, הודתה שלומית, אמו של ניר המנוח, לצביקה פסטרנק, ארכיטקט וחבר טוב של ניר, שהגה והחליט להנציח אותו בדרך הזו ובשנתיים האחרונות עבד על כך במרץ רב. היום, יום לפני האזכרה השנתית, נחנכה התצפית על שמו. שלומית הודתה גם לאלוף פולי מרדכי, על הקשר החברי והאמיץ שהיה לו עם בנה.
טלי פרס, אלמנתו של ניר, הגיעה יחד עם ארבעת ילדיהם, שלושה בצבא וילדה בכיתה ב'. "באותה רצינות שבה נאם באו"ם, כך הגיע לכל אסיפת הורים של הילדים, כי אם אומרים שהלימודים חשובים, כדוגמא אישית והופיע והתעניין. ניר הופיע במשפטים בבג"צ להדוף השמצות והציג את המצב בעזה לאשורו עם הוכחות מוצקות שמבצע צה"ל למען תושבי הרצועה".
"האנדרטה כאן, התצפית, היא לא אנדרטה שהולכים על בהונות הרגליים, הס פן תעיר. זו אנדרטה חיה, נושמת ופעילה. באים אנשים, רואים את האנדרטה, צופים אל המרחב, גם ים, גם טבע, גם חקלאות, גם רצועת עזה, גם תרבות אדם- כאן בנתיב העשרה" הסביר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון "פעם היו שרים: 'מי יבנה בית בתל אביב'. היום אנשים שרים 'מי יבנה בית כאן בנתיב', שנמצאת בשלב ההרחבה השלישית שלה בזכות ה'דרייב' המקומי. חברים יקרים, אני מצדיע לכם, לאנשי משרד התיירות שעשו חיבור בין אנדרטה ותיירות והמשפחה היקרה של אל"מ ניר ז"ל".
גם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי שזכה לעבוד לצד ניר פרס סיפר למשתתפים על דרכו של פרס "הדרך האנושית מחד והביטחונית מאידך בה פעל ניר כראש ענף המעברים במת״ק עזה, ולאחר מכן כרמת״ק, הותירה חותם עד עצם היום הזה. אלוף אברהם אורלי, אשר כיהן כמתאם פעולות בשטחים בעבר, אמר פעם: 'היה לי אני מאמין, שבו אני צריך לשמור על האינטרסים הישראלים מצד אחד ולהתנהג כבן אדם מצד שני'. משפט זה משקף את עשייתו של ניר, כך מעידים עליו חבריו".
מסתבר שלמרות המצב הבטחוני מגיעים תיירים רבים לנתיב העשרה וכאן נכנס החיבור המופלא שעשו במשרד התיירות כדי למנף את הביקוש. "התיירות היא לא רק מנוע צמיחה כלכלי. אם סיימנו את 2017 בשיא של כל הזמנים בתיירות הנכנסת לישראל, 3.6 מיליון תיירים, אני חושב שיש לנו יסוד טוב להאמין שנראה גם את נתיב העשרה מקבלת עוד ועוד תיירים שבוודאי יבקרו במסגרת המסלול שלהם בתצפית שחנכנו היום" אמר שר התיירות, יריב לוין.
ליאת סהר, היא רכזת התיירות בנתיב עשרה. סהר הסבירה השבוע כי התצפית צפויה להיות אחד המוקדים המרכזיים של המבקרים במושב, שעד היום מלבד הביקור במשקים החקלאיים המשגשגים יגיעו לשמוע את סיפור היישוב נתיב העשרה. התצפית מצטרפת למוקדי תיירות נוספים במושב, כמו פרויקט "נתיב לשלום"- הדבקת פסיפס על חומת הגבול, ביקור בחממות ומשתלות וסיור בעקבות ההיסטוריה של המושב.