המצוק באשקלון
המצוק באשקלון

איכות הסביבה: החלה הטבעת הגאוטיוב מול חופי אשקלון

שרוול חול ענק ראשון הוטבע בקרקעית הים מול המצוק שבחוף הים. המשרת הגנת הסביבה: זה פתרון יעיל עם פחות נזקים מהקמת שובר גלים רגיל. בעתיד תייבא המדינה חול עבה יותר שיפוזר בשפת הים מול המצוק

פורסם בתאריך: 13.9.17 10:06

השבוע התקיים במרינה באשקלון סיור באתר ההקמה של פרויקט הגאוטיוב, סיור שמטרתו להציג את הפתרון החדשני המשמש כחלק מפרויקט לאומי להגנת הצוקים. לסיור, שאורגן על ידי 'החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון', הגיעו מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, סגן שר האוצר, יצחק כהן ומאיר פרי, מנהל אגף בכיר אסטרטגיה תכנון ומדיניות ברמ"י, שבאו להתרשם מהקמתו.

הנוכחים שטו למצוף מול חוף המרינה על מנת שיוכלו לצפות בהטמנתו של הגיאוטיוב, מעין שרוול מיוחד הממולא בחול ומוטבע בים במרחק של כ- 100 מטרים מהחוף.

פרויקט הגאוטיוב עתיד לתת מענה חלקי וראשוני לבעיה החמורה המתקיימת במצוקי החוף בישראל. בתהליך טבעי שמתרחש מדי יום, ובעיקר בעונת החורף, פוגעים גלי הים במצוקים ומכרסמים בהם, עד להתמוטטות חלקים מהמצוק. כך חוזרים בהדרגה החלקים שהתמוטטו לצורתם החולית, והמצוק נסוג לאחור לכיוון היבשה.

יעקב בכר, מנכ"ל החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון מסביר: "הגאוטיוב הוכח כפתרון יעיל לאחר שנוסה בכמה מדינות בעולם, והוכח כבעל עדיפות משמעותית על פני הקמת שובר גלים. בין יתרונותיו, הוא בעל השפעה סביבתית מתונה בהרבה לעומת הנזקים הסביבתיים הנגרמים מהקמת שובר גלים, מאט בצורה טובה יותר את קצב סחיפת החול, זול משמעותית מהקמת שובר גלים והינו פיתרון הפיך במידה ויוכח שאינו מסייע להגנת המצוקים".

במסגרת הפרויקט תתבצע בהמשך גם הזנת חול מאסיבית שטרם נראתה בישראל הן בכמות החול והן בעובי הגרגר. הזנה זו תרחיב את רצועת החוף, תרחיק את הים מהמצוק ותמנע על ידי כך את שחיקתו על ידי הגלים. החול שיוזן הינו בעל עובי גרגר עבה יותר מעובי הגרגר המקומי דבר אשר יאט את קצב היסחפות החול על ידי הים. החברה לוקחת בחשבון כי יהיה שינוי קל בגוון החול וכן אזור ההזנה יצטרך להשתקם אקולוגית אך במכלול הסיכונים זהו סיכון שחייבים לקחת אותו למען יצירת רצועת ביטחון למטרת הגנה על המצוק.

מתרשמים מהעבודות להגנת המצוק. מימין לשמאל: מאיר פרי, יעקב בכר, יצחק כהן, ישראל דנציגר. צילום: החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון

הנוכחים נחשפו לבעיית קריסת המצוקים והתרשמו מהקמת הפרויקט וחדשנותו וכן מהפעולות הנעשות לקידום פתרונו. החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון הוקמה בשנת 2013. החברה בבעלות מלאה של המדינה וכפופה למשרד להגנת הסביבה.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר אמר "זו עוד פעולה חשובה מאוד של המשרד להגנת הסביבה. הצלת המצוק לאורך חופי ישראל מהתמוטטות והרחבת החופים תבטיח בטחון לתושבים ולעסקים, ותנגיש עוד חופי ים לרווחת הציבור".

סגן שר האוצר יצחק כהן, שהוא גם תושב אשקלון ומי שדחף להקמת החברה, אמר כי סוף סוף הוא רואה פרי לעמלו ותוצאות בשטח וכי מאז שמונה יעקב בכר למנכ"ל החברה המיזם מתקדם יפה. סגן השר פנה למשרד להגנת הסביבה וביקש לקדם עוד ועוד הגנות על המצוק.

החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון אמונה על שמירה והגנה על מצוקי חוף יציבים ובטוחים, הפתוחים לתועלת ולהנאת הציבור. פעולותיה של החברה, כמוגדר בחוק, מתבצעות אך ורק בים, כאשר הטיפול במצוקים בצד היבשתי באחריות הרשויות המקומיות. פעילויות החברה לשיקום ושימור מצוקי החוף מבוצעות תוך שימור, שיקום ומזעור הפגיעה בסביבה החופית, ובערכי הנוף והמורשת המאפיינים את חופי ישראל.

תגיות:

תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר