אין ספק שהסופגנייה הופכת למאכל הלאומי חודש לפני חנוכה וזה מסתיים כבר ביום בו מדליקים את הנר האחרון. יש מי שמקפידים לאכול את הסופגנייה העגולה כמו שאנחנו מכירים ויש עדות שאוכלות לביבות או ספינג’.
ההסבר המקובל לאכילת מאכלים מטוגנים בשמן, כמו סופגניות ולביבות, בחנוכה, הוא כזכר לנס פך השמן שבו שרתה ברכה במעט השמן שהיה בפך, והוא הספיק להדלקת מנורת המקדש במשך שמונה ימים.
אז אני מביא לכם פה מתכון של סופגנייה עם טוויסט מיוחד וגם מתכון של ספינג’ למי שמעדיף.
כך או כך, שיהיה בתאבון!
סופגניות במילוי כבד אווז וריבת שרי
חומרים ל15-20 יחידות:
חצי ק”ג קמח
50 גרם סוכר
25 גרם שמן
25 גרם חמאה/ מחמאה
5 גרם מלח
35 גרם שמרים
מעט תמצית וניל
גרידת לימון
1 ביצים
3 כפות רום
כרבע ליטר מים
שמן לטיגון עמוק
400 גרם כבד אווז חתוך למדליונים
עלי חסה טריים
ריבת שרי (ראו המתכון הבא)
אופן הכנה:
סופגנייה: לתוך קערה רחבה מכניסים את הקמח השמרים והסוכר מוסיפים מעט מים ולשים מעט. מוסיפים את שאר החומרים ולשים כ-15 דקות עד לקבלת בצק חלק, מכסים ומתפיחים לפי שניים.
יוצרים כדורים של 60 גרם בערך לשים מעט את הכדורים ומתפיחים על מגש משומן ומכסים בניילון ומתפיחים פעם נוספת. בסיר רחב מחממים את השמן ל160 מעלות ומתחילים את הטיגון עם הצד העליון שהוא יותר יפה. כאשר הצד הראשון זהוב נותנים מכה קלה והופכים צד. מטגנים עד להזהבה.
כבד אווז: את כבד האווז צורבים על מחבת לוהט משני הצדדים.
להגשה: חוצים את הסופגנייה לשניים בעזרת סכין משוננת, מניחים עלה של חסה ומעליו כבד אווז וריבת שרי, מפזרים אבקת סוכר מעל ומגישים.
ריבת שרי ותבלינים
חומרים:
1 ק”ג עגבניות שרי
350 גרם סוכר
100 גרם סוכר חום
3 מקלות קינמון
3 כוכבי אניס
5 תרמילי הל
אופן הכנה:
את כל החומרים מעבירים לסיר ומוסיפים כוס מים, מביאים לרתיחה עדינה ומנמיכים את האש. מבשלים על אש נמוכה כשעה מקררים ומשתמשים לפי הצורך.
ספינג’ אגוזי מלך ומקל וניל
חומרים ל25-30 יחידות:
1 ק”ג קמח
1.2 ליטר מים פושרים
50 גרם שמרים יבשים
1 כפית מלח
כפית סוכר
רבע כוס שמן קנולה
גרגירים ממקל וניל
גרידה מחצי לימון
100 גרם אגוזי מלך קצוצים
אופן הכנה:
מכניסים לתוך קערה את הקמח הסוכר והשמרים ומוסיפים את המים הפושרים. לשים כ-10 דקות לבצק רך דביק ודליל מוסיפים את האגוזים גרידת הלימון וגרגירי הווניל ולשים דקה נוספת.
מוסיפים את שמן הקנולה ומקפלים את הבצק בעדינות כך שהשמן יעטוף את כולו. מכסים במגבת לחה ומתפיחים כ40 דקות.
מחממים שמן לטיגון עמוק לחום של 160 מעלות.
מרטיבים מעט את הידיים, מושכים כדור בצק מהקטן ובעזרת האצבע יוצרים חור, מכניסים לשמן ללא עיבוד נוסף ומטגנים עד להזהבה, נותנים מכה קטנה והופכים לצד השני ומטגנים להזהבה.
להגשה: מפזרים סוכר לבן מעל ומגישים.