האגדה מספרת כי באביב של שנת 1831 חייל בלגי בשם ז’אן לאמרס חזר לביתו, שליד בריסל, מחזית מלחמת העצמאות הבלגית. הוא ירד למרתף כדי להביא משם את שורשי צמח הצ’יקוריה שאותם השאיר שם לפני שיצא לחזית. הוא תכנן לייבש אותם ולהכין מהם תחליף קפה.
אלא שהאוויר הלח במרתף והאפלה ששרתה בו, גרמה לשורש לנבוט ויצאו ממנו עלים ירוקים וכך במקרה התגלו לעולם עלי האנדיב (או בשמותיו האחרים: עולש וצ’יקוריה). וכך הם גדלים עד היום באפלה ובלחות.
אז קנו לכם את הצמח הנהדר הזה והנה כמה מתכונים שיהפכו אותו למעדן שהאורחים שלכם לא ישכחו הרבה זמן.
סלט אנדיב ברוטב הדרים
חומרים:
- 4 ראשי אנדיב מפורקים
- שומר אחד חתוך דק
- 100 גרם אגוזי פקאן
- 100 גרם רוקפור
- חופן עלי בזיליקום קרועים
לרוטב:
- מיץ משני תפוזים
- מיץ מלימון 1
- כף חרדל גרגירים
- 2 כפות דבש
- חצי כוס שמן זית
- מעט מלח ים
אופן הכנה:
לרוטב: את כל חומרי הרוטב מעבירים למעבד מזון מלבד השמן זית וטוחנים תוך כדי זילוף איטי של השמן.
להגשה: את כל חומרי הסלט מערבבים יחד עם הרוטב בקערה מפזרים עלי בזיליקום טריים מעל ומגישים.
סביצ’ה טונה אדומה בעלי אנדיב
חומרים:
- 150 גרם טונה אדומה טרייה חתוכה לקוביות גדולות
רצועות סלמון דקיקות לפי כמות העלים - 10 עלי אנדיב טריים
- רבע בצל סגול קצוץ גס
- 2 כפות קוביות אבוקדו
- מעט שמן שומשום
- חצי לימון טרי
- מעט רוטב סויה
- מעט שומשום שחור ולבן קלויים
- חופן פירורי לחם יפניים קלויים מעט
אופן הכנה:
בתוך קערה קטנה מערבבים טונה אדומה ואבוקדו מוסיפים לימון טרי מעט שמן שומשום רוטב סויה ושומשום שחור ולבן ומערבבים היטב.
ממלאים את עלי האנדיב בתערובת הטונה מניחים מעל רצועת סלמון וצורבים מעט.
מפזרים מעל פירורי פנקו קלויים ומגישים.
סלט אנדיב ברוטב קיסר וטונה אדומה
חומרים:
- 2 חבילות אנדיב טרי
- 5 יחידות צנונית פרוסות דק
- גרידה מלימון אחד
- 200 גרם טונה האדומה חתוכה לקוביות
לרוטב:
- 1 חבילה אנשובי עם השמן
- 1 כף חרדל דיז’ון
- 4 יחידות צלפים
- 1 שן שום טרייה
- 4 חלמונים
- חופן עלי בזיליקום
- 50 גרם גבינת פרמזן מגורדת
- 1 כוס שמן זית
להגשה:
- מעט שמן שומשום
אופן הכנה:
לרוטב: את כל חומרי הרוטב מלבד שמן הזית מכניסים למעבד מזון וטוחנים למחית חלקה.
תוך כדי פעולת המעבד יוצקים את שמן הזית פנימה בזילוף איטי עד לקבלת מרקם של רוטב סמיך.
להגשה: את עלי האנדיב קורעים לחתיכות גסות, מוסיפים צנונית וגרידת לימון ומערבבים עם הרוטב בקערה.
מעבירים לכלי הגשה מפזרים טונה אדומה מעל מזלפים שמן שומשום מעט ומפזרים פרמזן מגורד.