לפני מספר חודשים פנתה עיריית אשקלון למשרד האוצר, בבקשה לאשר לה תשלום של "מענק מלחמה" לעובדים בעירייה שעבדו במהלך שלושת החודשים הראשונים של מלחמת "חרבות ברזל", אוקטובר-דצמבר 2023.
נציגים מהעירייה קיימו מפגשים ודיונים עם גורמים במשרד האוצר והסבירו להם כי מה-7 באוקטובר חוותה העיר אשקלון מתקפת טילים גדולה ביותר והביאה את העיר והעירייה להתמודד עם אתגרים חדשים עמם לא התמודדה מעולם. בעירייה ציינו למשל, כי למרות המצב הקשה, העיר אשקלון לא פונתה מתושביה ועובדי העירייה נדרשו להמשיך לספק שירות לתושבים תחת אש, כמו הפעלות לילדים, תיקון תשתיות שניזוקו בעקבות נפילת רקטות, חלוקת מזון לתושבים ועוד.
במהלך הדיונים בין העירייה לאוצר נידונו הקריטריונים שעל בסיסם יחולק המענק ונקבע כי יהיה מדובר בעובדים שעבודתם הייתה חיונית במצב החירום וכאלה שעבודתם הורחבה בשל המצב, וכן עובדים אשר עבדו בחודשים הללו "בעצימות גבוהה", כאשר את ההגדרה לעצימות גבוהה – העירייה קובעת.
והעירייה אכן קבעה קריטריון של 600 שעות עבודה בשלושת החודשים – זאת אומרת 200 שעות עבודה בכל חודש ועבורם יקבל כל עובד 4,000 ש"ח. בעירייה טענו בתגובה (התגובה המלאה בסוף הכתבה) שאת הקריטריון הזה קבע משרד האוצר, אך הדבר הזה אינו אמת, בלשון המעטה.
מבדיקת "כאן דרום" עולה גם שמדובר בקריטריון שרירותי שמשרד האוצר אינו עומד עליו כלל. יותר מזה, גורמים המעורים בנושא אמרו כי במשרד האוצר אף לא דרשו שהעובד יהיה כזה שעבד כל יום מימי המלחמה, וכי העירייה צריכה לשלם את המענק באופן יחסי – כך שעובד שעבד למשל, רק במשך חודש וחצי יקבל מחצית מהמענק, כך שהחישוב יהיה יומי ובתנאי שהעובד עבד את שעות העבודה המלאות שלו באותו היום.
הקריטריון שקבעה העירייה, הביא לכך שעובדים רבים שעזבו את משפחותיהם בזמן החירום, עבדו תחת אש וסיכנו את חייהם, לא יתוגמלו כלל גם אם הם עבדו במשך ימים ארוכים את מלוא שעות המשרה שלהם, זאת למרות שמשרד האוצר מאפשר זאת.
הדבר עורר מרמור רב בקרב עובדים רבים בעירייה, "יש פה איפה ואיפה", אומר עובד עירייה, "עבדנו עם טילים באוויר וסיכון חיים ועזבנו את משפחה והכל ולא קיבלנו כלום ויש עובדים שלא עשו חצי מזה והיו במשרד ומקבלים. מה עושה מי שלא החתים כרטיס? מה עושים אלה שלא עובדים לפי שעות ובגלל זה לא מקבלים מענק. זאת בושה. העירייה הייתה צריכה לחלק לכל מי שעבד במלחמה, גם אם זה היה יוצא פחות כסף לכל אחד".
פנינו למשרד האוצר ושם הפנו אותנו לעיריית אשקלון, אך בעירייה סירבו לומר לנו כמה עובדים מקבלים את המענק וכמה כסף הדבר עולה בסך הכל לעירייה וזה מה שנמסר בתגובה: "מדובר במענק חד פעמי שניתן לעובדים שעבדו בעצימות גבוהה בשלושת החודשים הראשונים למלחמת חרבות ברזל, בהתאם לקריטריונים שקבע משרד האוצר. המענק ניתן ברשויות נוספות במטרה לתגמל עובדות ועובדים שעבדו בצורה יוצאת דופן, לעיתים תחת אש ומסביב לשעון, על מנת להעניק את השירות המיטבי לתושבי אשקלון בזמן המלחמה".
רוצים להישאר מעודכנים?
הורידו את אפליקציית "כאן דרום – אשקלון"
הואשמת בעבירה פלילית? משרד עורכי דין אמנון גולן – ההגנה המשפטית שאתה צריך