מנכ"ל ומייסד המכללה האקדמית אשקלון, פנחס חליוה. צילום: אשר דיין
מנכ"ל ומייסד המכללה האקדמית אשקלון, פנחס חליוה. צילום: אשר דיין

כיצד האג צריך לשפוט את חמאס: מנכ"ל האקדמית אשקלון בטור מיוחד

ד"ר פנחס חליוה, מנכ"ל המכללה האקדמית אשקלון שהשתתף לאחרונה כאחד השופטים במשפט מבוים נגד פשעי החמאס ב-7.10, בטור על כיצד לדעתו בית הדין בהאג צריך לשפוט את חמאס

פורסם בתאריך: 10.7.24 08:08

     

אני מבקש בשורות אלה ובקצירת האומר לערוך משפט בינלאומי לארגון הטרור חמאס על פי חוקת רומא, שהיא חוקת בית הדין בהאג. אלמלא היה בין הדין בהאג בית דין פוליטי ולא מקצועי, כך היה מנהל את המשפט נגד החמאס:

סעיף 5 בחוקת רומא קובע סמכות לבית הדין לדון בארבעה פשעים חמורים: רצח עם, פשע נגד האנושות, פשעי מלחמה ופשע התוקפנות. סעיפים – 6, 7 ו-8 בחוקה מגדירים כל אחד מפשעים אלה.

ד"ר פנחס חליוה, מנכ"ל המכללה האקדמית אשקלון

ד"ר פנחס חליוה, מנכ"ל המכללה האקדמית אשקלון

סעיף 6 מגדיר 'רצח עם' ככוונה להשמיד קבוצה אתנית, לגרום לחבריה נזק פיזי או נפשי. סעיף 7 מגדיר 'פשע נגד האנושות' ככולל בין היתר רצח, כליאה שלילית חירות עינוי, אונס והריון כפוי. 'פשעי מלחמה' מוגדרים כהריגה בזדון, הפקעת רכוש, לקיחת בני ערובה והתקפה מכוונת נגד אוכלוסייה אזרחית. כבר בשלב זה של קריאת ההגדרות, כל בר דעת מבין שכל הפשעים הללו נעשו בידי מחבלי החמאס ב -7.10.23 ואף גרוע מכך.

ברור לכל שמחבלי החמאס תקפו באלפי טילים ובמתכוון אוכלוסייה אזרחית בכל ערי הדרום וערי המרכז, רצחו אזרחים במסיבת הנובה ובקיבוצים תוך מעשי עינוי אונס והשפלה, שדדו רכוש מבתי הקיבוצים, לקחו אזרחים תמימים בני ערובה, ועדיין מחזיקים אותם בתנאים מחפירים ולא אנושיים. אין ספק שבית דין אובייקטיבי ומקצועי היה מוצא את החמאס ומנהיגיו אשמים בכל הפשעים החמורים על-פי חוקת בית הדין.

האנושות נגד ארגון הטרור חמאס. משפט ראשון מסוגו בישראל, במרכז הכנסים באקדמית אשקלון. צילום: תומר שונם הלוי

האנושות נגד ארגון הטרור חמאס. משפט ראשון מסוגו בישראל, במרכז הכנסים באקדמית אשקלון. צילום: תומר שונם הלוי

על האו"ם היה להכריז על תנועת החמאס כארגון טרור ולהעמידה בשורה אחת עם דאעש ואל קעידה כפי שנקבע בהחלטות האו"ם, הן על פי החלטה 1566 של האו"ם והן על פי החלטה 1373 של מועצת הבטחון שהתקבלה ביום 28.9.2001 לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר בארה"ב. שם קראה המועצה לכל החברות באו"ם לשתף פעולה במלחמה נגד הטרור המטיל אימה על הביטחון והשלום בעולם, וקראה לכל החברות להקפיא נכסי טרור בשטחיהן.

אמנת החמאס היא מסמך אנטישמי הקורא להשמדת מדינת ישראל ומגדיר את אדמת ישראל כאדמת 'הקדש' שכל מוסלמי חייב להילחם בכוח להחזירה ל'בעליה'. בהיבט המשפטי, אמנת החמאס קוראת תיגר על החלטת מועצת חבר הלאומים ב-24 ליולי 1922, שהכריזה על הקמתה של מדינת היהודים. האמנה אינה מקבלת עליה כל הסדר או חוק בינלאומי, שכן היא קובעת "שאללה הוא מטרתה, הקוראן חוקתה, הג'יהאד נתיבה והמוות למען אללה הוא הנעלה במשאלותיה". היא מגדירה את היהודים במושגים אנטישמיים מוכרים מהעבר כמו "סוחרי מלחמות", שבכספם, לשיטתם, השתלטו על התקשורת העולמית, יצרו מהפכות וגרמו לשתי מלחמות עולם מתוך רצון לשלוט בעולם. כל אלה משפטים מוכרים מעולם אנטישמי מובהק ובעיקר ממשפטים ששימשו את הנאצים ערב מלחמת העולם השנייה והשואה של העם היהודי. סעיף 7 לאמנת החמאס קורא לכל מוסלמי להרוג כל יהודי, גם זה "המסתתר מאחורי אבנים ועצים".

מנגד, נבחן במונחים משפטיים גם את מעשיה של ישראל: למדינת ישראל, שהותקפה במפתיע, עומדת זכות "הגנה עצמית" שהוגדרה באמנת האו"ם (סעיף 51). זכות זו קבעה תנאים לשימוש בכוח: 'נחיצות' ו'מידתיות' ובהמשך כיבוד דיני המלחמה. נדמה שאין צורך לנתח את הנחיצות באשר למידתיות – בהתחשב בעובדה שחמאס ירה אלפי טילים על ריכוזי אוכלוסייה אזרחית מתוך חדרי ילדים, ממסגדים, מבתי ספר, וממתקנים של האו"ם, לא נותרה ברירה לישראל אלא לפעול בשטח אזרחי ובכל זאת, צה"ל פעל בזהירות המתחייבת תוך כדי התראות לאוכלוסייה להתפנות מאזורי מלחמה.

בימיה הראשונים של המתקפה הקרקעית נשלחו אלפי הודעות לתושבי עזה לעזוב את צפון הרצועה. צה"ל פתח ציר מילוט לאלפי התושבים והגן עליהם מפני כוונת החמאס לפגוע בהם. צה"ל סיפק תרופות ומזון ואפשר לגופים בינלאומיים להכניס מזון ותרופות גם שידע שאלה נבזזים על ידי ארגון החמאס. כאשר נאלץ לפעול בתוך מתקנים רפואיים, שחמאס הפך למעוזים צבאיים כמו בית חולים שיפא, הזהיר את צוות העובדים וסיפר תרופות ואינקובטורים לפגים במקום.

מנכ"ל מכללת אשקלון, ד"ר פנחס חליווה

מנכ"ל מכללת אשקלון, ד"ר פנחס חליווה

בהתאם לקבוע בסעיף 19 לחוקת רומא, כאשר היו סטיות ותקלות ונפגעו אזרחים, צה"ל פתח בחקירה כמתחייב מסעיף זה, ודיווח על ממצאיה לגורמים הבינלאומיים הרלוונטיים. באשר לטענת הסגר שהטילה ישראל על עזה כעילה לכל המתרחש, הרי שדין טענה זו להידחות מכמה נימוקים ואלו הם: לעזה גבול גם עם מצרים וטענה זו לא נשמעת כלפי מצרים: במסגרת הסכם אוסלו נבנה שדה תעופה ברפיח ותוכנן נמל, אך לצערנו בטיסה הראשונה של ערפאת נמצאו במטוסו טילים מתקדמים: ההתנהגות והשאיפה של מנהיגי החמאס לחסל את ישראל הם אשר מובילים לסגר. אין ברירה לישראל אלא לפקח על הנכנס ויוצא אם חפצת חיים היא: הסגר האמיתי בעזה מתבטא במניעת חיים תקינים מאזרחי עזה ושלילת סכומי עתק מהאזרחים לטובת מנהרות ואמצעי לחימה. באמצעות כספים אלה הייתה רצועת עזה אזור תיירותי משגשג לרווחת תושבי עזה וממלא לא הייתה עילה לסגר.

הכרעת הדין: אני מאשים את חמאס בפשעי מלחמה, פשע נגד האנושות, ברצח עם ושלילת חיים תקינים מאזרחי עזה.

הכותב הוא ד"ר פנחס חליוה, מנכ"ל המכללה האקדמית אשקלון, שהשתתף לאחרונה כאחד השופטים במשפט מבוים נגד פשעי החמאס בשבעה באוקטובר. המשפט התקיים בהובלת העירייה וד"ר אבי עומר – מייסד הפורום למצוינות ומשרד החינוך והוגה המשפט.


רוצים להישאר מעודכנים?
הורידו את אפליקציית "כאן דרום – אשקלון"

הואשמת בעבירה פלילית? משרד עורכי דין אמנון גולן – ההגנה המשפטית שאתה צריך


תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כאן דרום אשקלון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר