לאחרונה השלימה עיריית אשקלון את הכנתו של סקר טבע עירוני הממפה באמצעות 'סיפור מפה' את אתרי הטבע בתחום העיר. כך, באמצעות קישור ישיר לאתר ייעודי יוכלו התושבים לצפות, לאתר ולחקור את מגוון בעלי החיים והצומחים הייחודיים בתחום העיר.
מדובר על פורמט מהמובילים בעולם ומשך ההכנה שלו ארך תקופה ארוכה ביחידת ה-GIS באגף מערכות מידע ומחשוב בעיריית אשקלון. על ידי גלגול מטה ומעלה באתר ניתן לצפות בנתוני המפה ובסופה, מצוי כל אזור בנפרד. בנוסף, לכל אזור ישנו כרטיס אתר מצורף, המכיל את כל המידע לצרכי מחקר ולהבנה יותר מעמיקה באופי החי והצומח בתוך העיר אשקלון.
מטרת העל של הסקר הינה לבנות מסד נתונים ממוחשב (שכבת GIS) של תשתיות ואתרי הטבע העירוני לצורך הטמעת המידע במערכות התכנון העירוניות.
נוסיף, כי הסקר יוצג, על ידי נציגי מערכות מידע ומחשוב בעירייה, בכנס ארצי של מומחי GIS מכל רחבי הארץ שיתקיים בשבוע הבא בתל אביב.
ראש העירייה בפועל, תומר גלאם: "בעיריית אשקלון התחוללה מהפכה של ממש בתחום מערכות המידע הגיאוגרפיות ולראייה הפלטפורמה הזו שהיא ראשונה בארץ. דבר זה שם אותנו בחוד החנית של התחום בארץ ובין המתקדמים בעולם. הסקר משקף את ממצאי הטבע הקיימים בתחומי העיר ומאפשר לתושבים, למבקרים ולחובבי טבע כאחד להתעמק בכל הטוב שיש לאשקלון להציע. אני ממליץ לכולכם לצאת החוצה, לטייל בעירנו היפה ולראות מקרוב את החי והצומח שפרושים באופן טבעי בשטחי העיר".
סגן ראש העיר הממונה על איכות הסביבה, יורם שפר: "אשקלון חרטה על דגלה את קידום הקיימות ואיכות הסביבה. כממונה מינהל הנדסה ואיכות סביבה אני ממשיך להוביל את העיר למחוזות ייחודיים. טבע עירוני משלב בין תכנון ערים ואיכות הסביבה. אשקלון בין הרשויות הראשונות שזכו בקול קורא להכנת הסקר במטרה להטמיע את ממצאי הסקר במוסדות החינוך ובמסלולי טיולים שאנו עובדים בימים אלו. אני ממליץ לתושבים ליהנות מממצאי הסקר להחזיר את החיים לטבע".
ביצוע הסקר, כלל בשלב הראשון, את חלוקת השטח, ביקור ראשון באתרים, רישום ומיפוי מצאי בסיסי וממצאים מרכזיים כולל צילומים כלליים. לאחר מכן, התבצע אפיון, סיווג ומיפוי השטחים הפתוחים והבנויים ומיפוי תשתיות טבעיות (כגון מעברים אקולוגיים, אגני ניקוז, אתרי קינון, בתי גידול לחים, וכו'). בשלב הסופי אופיין כל שטח במאפיינים הספציפיים לו: בוטני, זוחלים, פרפרים, קינון, חופי, עטלפים, יונקים, מינים פולשים וכו'.
תוצאות הסקר מאפשרות תכנון וניהול מקיים של המערכות הטבעיות והמגוון הביולוגי הקיימים בעיר במטרה לשלבם במערכות העירוניות השונות, כדוגמת מערכת התכנון והחינוך בעיר. בהמשך יוצבו שלטי הסבר בכל נקודת ציון המתוארת במפה, דבר שיאפשר התמצאות טובה יותר בשטח עצמו.