צום עשרה בטבת חל השבוע ביום חמישי ובמערכת החינוך באשקלון כבר החלו לעסוק באירועים המשמעותיים שמציין יום זה. לבד מציון היום בו חכמי ישראל אולצו לתרגם את התורה ליוונית ומיום פרטירתו של עזרא הספר מציין יום זה גם את תחילת המצור על ירושלים שבסופו חרב בית המקדש. יום זה נקבע גם כ"יום הקדיש הכללי" לזכרם של אלו שמקום ותאריך קבורתם לא נודע.
1,000 תלמידי תיכון לקחו חלק באירוע מיוחד שהתקיים בהיכל התרבות. האירוע הפך למסורת חינוכית ומטרתו לחשוף את בני הנוער לאירועים היסטוריים בציר הזמן של העם היהודי.
בפתיחת טקס הזיכרון הדליק ראש העירייה בפועל, תומר גלאם, נרות יחד עם ניצול השואה, דוד אריאל לזכר 6 מיליון יהודים שניספו בשואה. את פרק תהילים קרא מומי מלכה, אביה של טלי חטואל ז"ל שנרצחה עם 4 בנותיה בציר כיסופים. הטקס ותפילת אל מלא רחמים לוו ביצירות של ציירת חול.
במהלך יום העיון, מקהלת פרחי אשקלון שרה מחרוזת שירים המתארת את המסע הארוך של עם ישראל לחירותו. ובסיומו התלמידים שמעו הרצאה של גרשון בר כוכבא, סגן אלוף במילואים והיסטוריון, שתיאר את תהליך המצור על ירושלים ואת תחושת האובדן של יהודי העיר העתיקה בשל כך.
"משואה באנו לתקומה. ביום הזה, כשאני מסתכל בקהל, אני רואה חיבור מבורך, בעל ערך מוסף, בין הדור הצעיר לבין ניצולי השואה. המשיכו לגדול לערכים ומידות טובות וללמוד ולשמוע את סיפורם של האנשים שניצלו, כי בזכותם אנו פה היום" אמר גלאם בנאומו והוסיף "נזכור ולא נשכח – לא את החורבן ולא את השואה", אמר גלאם.
נמרוד גלנטה, מנהל אגף תרבות, נוער וספורט: "עיריית אשקלון הפכה את ציון יום הקדיש למסורת חינוכית וערכית. מדובר על יום בו עם ישראל זוכר את כל אלה אשר נפלו על קידוש השם בהיסטוריה של העם היהודי. אנו מזמנים ביום זה לימוד והיכרות של התלמידים את ההיסטוריה של עם ישראל על הישגיו וגם על הימים הקשים".